Начало / България / „Големите надежди“ на Чарлз Дикенс през четката на Ясен Гюзелев

„Големите надежди“ на Чарлз Дикенс през четката на Ясен Гюзелев

Художникът Ясен Гюзелев е подготвил един хубав зимен подарък, който ще стопли сърцата и въображението на софийската публика. На 2 февруари от 20 часа в галерия „Сезони“ се открива негова изложба, която представя 19 цветни илюстрации от „Големите надежди“ на Чарлз Дикенс, съобщи порталът.mediapool.bg.

Изложбата е замислена като  предпремиера преди пътешествието им за Испания. В навечерието на откриването на изложбата е и премиерата на българското издание на „Оливър Туист“ на издателство „Тодор Нейков“. Оригиналът на литературния шедьовър е по поръчка на авторитетното английско издателство „Walker books“. Книгата с илюстрации на Ясен Гюзелев се появи в Англия в края на миналата година. Разпространява се вече и в Русия.
Българската публика ще види за първи път най-новите 20 черно-бели рисунки на художника, създадени и завършени непосредствено преди изложбата и вдъхновени от „Алиса в огледалния свят“ на Луис Карол.

Изложбата представя приказния свят на вечната литература по стълбата и най-високите стъпала в изкуството на илюстрацията. Общуването с творчеството на художника и литературните герои, които рисува е истинско приключение. Още повече, че той го прави като че ли не с молив или перо, а с ангелско дихание и виртуозно въображение. Рисунките на Ясен Гюзелев не се вписват в понятията за модерност, съвременност, не се ограничават от тенденции, стилове и определения. Защото не могат да бъдат временни.

Още през 1994 г. Ясен Гюзелев е обявен за илюстратор на годината на Международния панаир на книгата в Болоня. Според американското списание за научна фантастика и фентъзи Locus „това е една от най-блестящите визуални интерпретации на „Алиса“. В School Library Journal се подчертава „авторското съчетание на необичайни перспективи и странно преплетени пътеки и сгради, което представлява реминисценция на стила на Ешер“.

Фото: sliven-news.com

 „Оливър Туист“ с илюстрациите на  Ясен Гюзелев тук

„Алиса в страната на чудесата“ с илюстрациите на Ясен Гюзелев тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Cover

Одисей и изгубеният рай на носталгията

Юлия ПЕТКОВА „Незнанието“ от Милан Кундера в превод на Боян Знеполски На гръцки „завръщане“ е …