Начало / Любопитно / „Полет над кукувиче гнездо” на 50 години

„Полет над кукувиче гнездо” на 50 години

Вчера, 30 януари, се навършиха 50 години от публикуването на  класическата творба на Кен Киси „Полет над кукувиче гнездо”, информира „USA тoday”. Книгата е написана като дипломна работа за университета, в който писателят е завършил висшето си образование.  През 1959 г. Киси става доброволец в правителствена програма за изследване на влиянието на наркотични вещества, и доброволно участва в много опити. Идеята за романа се оформя, когато работи като санитар в психиатрична болница.

„Полет над кукувиче гнездо”, обаче в графата класика след адаптацията й на големия екран от Милош Форман през 1975 г. В главната роля е Джак Никълсън, а самият филм печели „Оскар” в 50-те най-престижни категории.

Киси пише и други книги, които са признати от критици и читатели, като „Понякога велика идея” и „Гаражна разпродажба”. Въпреки това, той винаги ще бъде асоцииран с „Полет над кукувиче гнездо”.

Кен Киси е роден през 1935 г. в САЩ. „Полет над кукувиче гнездо” е първата му книга. Излиза на пазара през 1962 г. Киси се превръща в основополагаща фигура за културата на САЩ през 60-те години на ХХ век. Писателят умира през 2001 г.

Българското издание на „Полет над кукувиче гнездо“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

ob_583e38_carlo-collodi

Карло Колоди: „Лъжата бива два вида: на едната лъжа краката са къси, а другата има дълъг нос.“

На 24 ноември 1826 година се ражда Карло Лоренцини, по-известен с псевдонима си Карло Колоди. …