Начало / Любопитно / Най-малката книжарница се побира в сандък

Най-малката книжарница се побира в сандък

Стопанисва я италианец на велосипед

Libraio-santini-libretta-1200x800-1

Лука Сантини дълги години e собственик на една от известните независими книжарници на Милано. Натискът от страна на „Амазон” обаче го принуждава да затвори през 2015-а. Казва, че високите разходи са се оказали непреодолими за него. Бързо обаче се окопитва и решава да се пребори с онлайн гиганта другояче. Така неговата LibriSottoCasa се възражда по един необикновен начин.

Книжарницата представлява сандък, пълен с книги и закрепен върху велосипед. За LibriSottoCasa собственикът ѝ говори като за най-малката книжарница на света. Когато започва работа през 2015-а, се оказва първият местен книжар, който предлага доставки до дома. Италианските медии дори го наричат „Дон Кихот на книготърговците”.

Сантини определя книговелосипеда си като „малка и поетична книжарница”. Пространството, което може да отдели за книгите, е около 2 кв. м, вътре обаче има „всичко, което ви е необходимо”. Собственикът на необикновената книжарница заявява пред вестника с културна насоченост Artribune: „Искам да съм по-бърз от „Амазон”.

Системата за поръчки също е изчистена и бърза – клиентите контактуват със Сантини във фейсбук или по имейл. 2021-а е благодатна за него, защото много италианци остават у дома заради covid-19, което пък води до ръст в продажбите.

5699838

Вярно е, че електронните книжарници стигат и до места, на които няма обикновени – мисли Сантини. – На е истина и това, че присъствието на книготърговец, който може да посъветва и да поговори с клиента, е прибавена стойност. Точно нея искам да запазим.

Лира.бг по материали от Wanted in Milan

Прочетете още

frame_0000

„Времеубежище“ зазвуча с гласа на известен британски актьор

Той вече донесе късмет на Георги Господинов и Анджела Родел 54-годишният Тоби Стивънс записа тази …