Начало / Любопитно / Най-малката книжарница се побира в сандък

Най-малката книжарница се побира в сандък

Стопанисва я италианец на велосипед

Libraio-santini-libretta-1200x800-1

Лука Сантини дълги години e собственик на една от известните независими книжарници на Милано. Натискът от страна на „Амазон” обаче го принуждава да затвори през 2015-а. Казва, че високите разходи са се оказали непреодолими за него. Бързо обаче се окопитва и решава да се пребори с онлайн гиганта другояче. Така неговата LibriSottoCasa се възражда по един необикновен начин.

Книжарницата представлява сандък, пълен с книги и закрепен върху велосипед. За LibriSottoCasa собственикът ѝ говори като за най-малката книжарница на света. Когато започва работа през 2015-а, се оказва първият местен книжар, който предлага доставки до дома. Италианските медии дори го наричат „Дон Кихот на книготърговците”.

Сантини определя книговелосипеда си като „малка и поетична книжарница”. Пространството, което може да отдели за книгите, е около 2 кв. м, вътре обаче има „всичко, което ви е необходимо”. Собственикът на необикновената книжарница заявява пред вестника с културна насоченост Artribune: „Искам да съм по-бърз от „Амазон”.

Системата за поръчки също е изчистена и бърза – клиентите контактуват със Сантини във фейсбук или по имейл. 2021-а е благодатна за него, защото много италианци остават у дома заради covid-19, което пък води до ръст в продажбите.

5699838

Вярно е, че електронните книжарници стигат и до места, на които няма обикновени – мисли Сантини. – На е истина и това, че присъствието на книготърговец, който може да посъветва и да поговори с клиента, е прибавена стойност. Точно нея искам да запазим.

Лира.бг по материали от Wanted in Milan

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

dante

Редактираха Данте в опит за повече коректност

700-годишнината от смъртта на великия поет честваме през 2021-а Пасажи, които са обидни за исляма, …