Начало / Автори / Идва седмицата на Харпър Ли, Тери Пратчет и Хашек

Идва седмицата на Харпър Ли, Тери Пратчет и Хашек

Ето ги писателите, чиито годишнини отбелязваме

jules-a-NvFkYV2ngOk-unsplash

Имената на седемте дни, които предстоят, са наистина чудесни. Нека започнем обаче с роден майстор на словото. Защото на 27 април 1866-а във възрожденска Трявна се ражда Пенчо Славейков. Синът на Петко Славейков е изключително ерудиран за времето си, много от литературните промени в ония времена в страната ни са свързани именно с неговото име. А ако трябва да посочим една негова творба, нека е „Сън за щастие”.

Прескачаме сега обаче в 30-те на миналия век. На 27 април 1926-а на света ни се появява Харпър Ли. На практика пише една-единствена книга през живота си, но тя се превръща в „златна” класика – „Да убиеш присмехулник”. Много дискусии се водят покрай публикуваната в края на живота ѝ „И страж да бди на пост”, като според мнозина именно от нея – след солидна редакция, се ражда творбата, спечелила на Ли и награда „Пулицър”.

avtori

Но нека останем още малко на тази дата в календара… Някакви си 22 години след Харпър Ли на Земята се озовава… Тери Пратчет. Властелинът на Диска, ако може така да го наречем, изцяло променя представите за светове, създадени от фантазията. Издава по две книги на година и наследството му е безценно. Малко е да се каже, че е обичан от всички.

При Хашек нещата стоят малко по-различно. Писател, журналист, анархист и авантюрист, духът му е вечно неспокоен и най-често в… кръчмата. Между другото, бащата на добрия войник Швейк е прекарал няколко седмици и в родината, като от това посещение се родил фейлетон за пътуването му от Никопол до Русе. Но няма данни Швейк да е изпил по бира с родната карикатура Бай Ганьо. Наскоро се навършиха и сто години от появата на най-известната книга на Хашек – „Приключенията на добрия войник Швейк през световната война”. Отишлият си само на 39 писател ще се зарадва, ако по случая и ние се почерпим с бира.

korici

Имената, които вълнуват през следващите седем дни, са наистина чудесни – все писатели, чиито книги са обичани, препрочитани, златни

Имената на седмицата изреди Краси Проданов

Прочетете още

Hristo

Христо Карастоянов почитаме на рождения му ден

Името му е сред най-големите на нашата литературна сцена Писателят си отиде само месец преди …