На фокус
Начало / Ревюта / За да видиш добротата, трябва да погледнеш отвъд лъжите

За да видиш добротата, трябва да погледнеш отвъд лъжите

Зорница Гроздева, Хеликон Велико Търново

227661_bСтрастната година” е динамичен роман, изпълнен с постоянни обрати в сюжета и голяма доза напрежение. Книгата е неочаквано жестока, кървава и брутална за жанра си. Свирепостта не е сред качествата, които обикновено се приписват на момичета, но тук те я притежават в излишък. Никой не ги е научил на състрадание и съчувствие, затова се налага да ги открият по изключително труден начин.

Тиърни Джеймс е родена в патриархално общество, където да желаеш дъщеря е грях, а да се родиш жена е престъпление срещу общността. В нейния свят съдбата на жените се определя от мъжете, момичетата нямат право на глас, нито на мнение. На родените откъм „грешния пол” не им е позволено да се събират на групи, да разплитат косата си, да танцуват, пеят и дори да сънуват. Всяко от изброените деяния се наказва с изгаряне на клада.

Щом навършат шестнадесет години младите момичета биват изпращани в лагер далеч от селото, където са длъжни да живеят една  година – Страстната година, а след това да се върнат… ако оцелеят. Всъщност са длъжни да се върнат дори мъртви: в стъкленици – одрани и разчленени от жестоките и свирепи Бракониери. Ако след изтичане на годината някое момиче не се появи по един от двата начина, останалите жени от семейството понасят наказание, мъжете са недосегаеми  − те не носят отговорност, не биват наказвани.  Този социален експеримент, контролиран от възрастните, се провежда под претекст, че на определена  възраст в момичетата се пробужда магия и те трябва да се освободят от нея преди да  могат да поемат към живота, който градският съвет (съставен само от мъже) е определил за тях.

21201040Отгледана от образован баща, който се е постарал  тайно да я научи на всичко необходимо, за да оцелее сама в гората, Тиърни тръгва за своята Страстна година уверена, че ще се върне, без да подозира, че най-голямата опасност за всички тях ще е собствената им жестокост. Докато в опит да спаси живота си младото момиче не се озовава от другата страна на оградата и не разбира, че целият ù свят се е крепил върху лъжите  и манипулациите на мъжете в селото. Един жест на доброта, извършен много отдавна, ужасно далеч, успява да проправи своя път до нея и да промени съдбата ù по неочакван начин. Дали ще е способна да продължи тази верига и да помогне на други? Ако иска да спаси  малкото оцелели от групата си Тиърни трябва да ги убеди да загърбят суеверията, с които са отгледани и да се доверят на здравия разум. А от другата страна на оградата ги чакат Бракониерите, за да ги убият безмилостно, защото единствено по този начин могат да гарантират собственото си оцеляване.

В този роман на Ким Лигет човешки същества са изправени едни срещу други и принудени да се гледат като плячка, защото ако не убиеш, ако не оцелееш – обричаш на смърт близките си. Това е книга за оцеляването, не просто физическото оцеляване, а за опазване на малкото човещина, останала сред жестокостта. Но преди всичко това е роман за онова едва забележимо зрънце доброта, способно да  промени всичко, стига да успеем да го опазим сред студенината на света.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!