Начало / Любопитно / Имена с аромат на цветя

Имена с аромат на цветя

Шестима автори, които празнуват на Цветница

tri

Празникът е от най-важните в християнския календар. Хубав е, но от него лъха и тъга, защото после идва пък най-тежката седмица, в която Христос е разпнат.

Но пък цветята са чудесен символ, който пречиства всяка мъка, стопява всяка тъга. Затова и имаме толкова имена, които са тръгнали от някое цвете. Пожелаваме на всички именници да са за радост – като самите цветя… А иначе си изплитаме венец от имена на наши автори, прибавяме и книги, все български, ухае ни на трева, на пролет, на красота.

Ето ги цветята, дали имената си на писатели – като мъничка подкана да разтворим после и самите книги

Здравец или умението да си тежиш на мястото

Мъничкото растение се отличава с ненатрапчив цвят и леко странен мирис – включително на листата. Но пък се е превърнало в символ на българското изобщо. Така е и защото здравецът крие удивително много ползи. Като част от народната ни медицина, има стотици приложения. Интересно е, че е важен и за бита на българите, част е от ритуали, от наричания. Защото носи най-важното – здравето.

Писател с име на здравец: Здравка Евтимова

Цялата красота в цвят на лилия

Символ е на чистотата и на невинността, като едно време са смятали лилията и за свещено цвете. Появява се в древногръцките легенди, а също така и в историите, разказвани от Стария завет. Искрящо бяла, когато Иисус минал покрай нея по време на кръстния си път, тя се покрила с руменина заради неговото смирение и святост.

Писател с име на лилия: Лиляна Михайлова

Цвете с цвят на небе – ралицата

Интересно, но самото име на полското цвете идва от рало или оран. Хората започнали да го наричат така, защото сякаш отразявало вечерното небе. А щом на него ставало видимо съзвездието Орион, значи било време за оран. Всъщност и Орион народът ни нарича Ралица. А иначе расте буквално където си поиска. Носи една такава лекота и вяра, че красотата е на всяка крачка. Използва се и в медицината.

Писател с име на обикновена ралица: Ралица Генчева

kvetiny

Привилегията да си камелия

Като цяло е капризна – иска сериозни грижи, за да расте и вирее оптимално добре. Произходът ѝ е източен, но се харесва на благородните особи на нашия континент преди векове. Да подариш камелия означава, че се възхищаваш от онзи, на когото я даваш. Така че това е и цвете на отговорността да градим здрави отношения.

Писател с име на камелия: Камелия Кучер

Калината е непретенциозна и приятна

Трудно я напускаш, щом свикнеш с нея – цъфти през лятото, а зимата краси със ситните си червени плодчета. Сигурно умението ѝ да е красива носи със себе си популярност на името Калина по нашите земи, което приема и мъжка форма – Калин. Иначе е полезна в много ситуации, стига да сме наясно с приложението ѝ в народната медицина. Но и иначе може да е добра компания, която пълни с вида си душата.

Писател с име на калина: Калин Терзийски

Всички обичат виолетки

Мъничкото цветенце е съвършения посланик на хубавото в живота. В градски условия я има през почти цялата година – с изключение на неблагоприятните зимни месеци. Непретенциозна е и носи много настроение със себе си. Ако я оставите да си вирее на воля, бързо ще образува цяла полянка. Тогава вече животът ще е песен!

Писател с име на виолетка: Виолета Стайкова

Цветя за празника събра Краси Проданов

Прочетете още

The-library-at-Chateau-Fontainebleau-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Класически библиотеки, които пълнят душата

Столетията са им придали само блясък Библиотеките са едни от най-прекрасните места на света – …