Начало / Читатели / Книгата е семенце в съзнанието

Книгата е семенце в съзнанието

Посяваме го там в един специален ден – този на Земята

hitoshi-suzuki-1COcTd3pRCg-unsplash

22 април се чества като Ден на Земята от 1970-а. В основата му е концепцията за мир и хармония с всичко, което ни заобикаля. Още тук виждаме удивително сходство и с най-важното послание на книгите изобщо – да разбираме сами себе си, да живеем пълноценно.

Денят на Земята става начало на много хубави инициативи – избират се дървета на годината или пък се говори за това колко е важно да пестим водата. Проявленията му са безброй.

Напоследък пък излязоха много книги, които с ласка и разум разказват защо е важна природата, защо е хубаво да сме благодарни на Майката Земя. Хрумна ни, че разтварянето им точно в ден като днешния е като засяване на семенце в съзнанието ни. И колкото повече пораства, толкова по-отговорни ще сме в отношенията си с нашия тъй красив свят.

Ето ги историите, които ни вдъхновиха – истории за 22 април, за Земята… За това да живеем и да я обичаме

219003_b

Дърветата – да гледаме и да ги виждаме

Много пъти се възхищаваме от короните им, пък направо ни е срам да си признаем, че не знаем кое дърво какво е. Сега имаме шанс да поправим това „бяло” петно – чрез този Справочник на наблюдателя. Изданието е предназначено на практика за деца, но у дома бързо ще се скарате кой да попълни първи данните от последното наблюдение. По страниците са описани 80 вида дървета, които ще ви подскажат защо е ценно вместо да режем онези, които ни заобикалят, да засаждаме нови.

222866_b

Планетата ни е възхитителна

Свикнали сме да се заобикаляме с достижения на цивилизацията – и по този начин бавно отместваме от съзнанието си факта, че живеем на едно удивително място… Затова и такъв тип енциклопедии са важни както за малките, така и за порасналите. „Луд съм по нашата планета” буквално ни взима ума със силата на фактите, като добавя и невероятни илюстрации. Просто едно пътешествие, което ще ни направи по-горди земляни… А със сигурност и по-отговорни!

221603_b

„Мамо, мамо, виж, риба…”

Животът е удивителен, когато е в естествена среда. Лятото или през ваканцията имаме повод да се сблъскаме с него, понеже излизаме от добре утъпканите коловози. Всяко семейно пътуване може да се превърне в приключение – например отиването на море. Помага ни забавна книга като „Експедиция в океана”. Просто и извън екрана на мобилните ни телефони съществуват какви ли не интересни същества… Книгата на Тимъти Напмън ни ги показва, като припомня, че самият той е специалист по това да открива любопитното, което ни заобикаля. Едно хубаво качество, което води и до повече отговорност, до повече уважение към природата. Точно от това имаме нужда сега…

224319_b

Да обичаш България означава да я виждаш

Най-важното всъщност е да я съхраняваме. Природната екосистема е крехко нещо – и затова е хубаво да осъзнаваме присъствието си в нея. Колкото повече се сливаме с всичко наоколо, толкова по-дълбока ще е тази връзка. А това е важно особено за децата. Именно природата ги прави добри и мислещи, разумни! Така че приемаме веднага предложението на Ели Иванова да прекараме седмица в Родопите. Може и да не следваме точно маршрута на пътешественичката, но ако чуем тишината на планината, ако видим красотата ѝ, значи си е постигнала целта. „Седем дни в Родопите” е чудесна книга за това колко красива е България. Нека я пазим!

218132_b

Бъдещето е каквото си го направим

Накрая ще го ударим малко на теория. „Дебатите на Мунк” е нещо като публична дискусия с участието на знакови фигури – четирима мислители например разсъждават за бъдещето ни. Това са Стивън Пинкър, Мат Ридли, Малкълм Гладуел и Ален де Ботон. Всеки застъпва различна позиция и именно това разнообразие от гледни точки прави интересна „Предстоят ли най-добрите дни за човечеството”. Истината е, че напоследък сме погълнати от големите идеи, а забравяме, че всяка промяна е множество от малки стъпки, от дребни открития. Може би след като видим голямото, описано в тази книга, ще намерим време за малкото. А ако е например да засадим семенце, вече сме променили бъдещето. Към по-добро.

Книги за Земята подбра Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

16

15 цитата за умението да разказваме истории

Способността да го правим е основополагаща днес Историите са навсякъде около нас – достатъчно е да …