Начало / Ревюта / Демоничните разкази на окултистите

Демоничните разкази на окултистите

Антология, от която всеки фен на мистиката и мистерията има нужда

okult

“Страшни разкази на прочути окултисти” приковава вниманието на читатели, запалени по страшни истории, написани на базата на истински случаи. Сборникът с разкази е част от поредицата Magica, но този път са включени някои от най-видните окултисти на съвремието: Елена Блаватска, Франц Хартман, Чарлз Уебстър Ледбитър, Фиона Маклауд, Алистър Кроули, Дайън Форчън, Артър Макън, Уилям Бътлър Йейтс, Густав Майринк и Артър Конан Дойл. Всеки един от изброените езотерици участва със свои преживени истории и впечатления, които, твърдят те, са предизвикани от общуване с невидимите сили, бродещи най-безцеремонно сред нас.

Повечето са неразгадани до днес мистерии, които звучат толкова правдоподобно, че човек наистина би се запитал: „Дали пък не съществува нещо там, което обладава, убива и вреди, или това е човешка манипулация?” Факт е, че например Елена Блаватска успява да създаде огромен култ около себе си, както и едно от най-мащабните в световен план движения – Ню Ейдж, което само по себе си е взело хиляди жертви, така че е спорна легитимността на нейните преживявания, но безспорно те са сред най-интригуващите. Франц Хартман също е страстен последовател на Блаватска, лекар и теософ, а “Разбулената Изида” и “Тайната доктрина” са сред любимите четива на Алберт Айнщайн. Идеите на Блаватска са заимствани предимно от източния окултизъм и будизъм, именно тя е проводник на идеята за прераждането в западната култура.

Друг автор, включен в антологията, е Артър Конан Дойл, който макар да е популярен предимно с историите за детектива Шерлок Холмс, е вярвал безусловно в загадките на невидимия свят, като се превръща в един от най-запалените пропагандатори на спиритизма. Целият му живот се гради върху участия в най-разнообразни сеанси, изследвания на отвъдното, общуване с духове, като по-късно става президент на Лондонския колеж за психични изследвания.

Сред включените тук имена стои Алистър Кроули, един от най-известните магове за всички времена. Той провежда множество езически церемонии, автор е както на окултни книги, така и на поезия и романи; или Артър Макън, автор на “Великият бог Пан”, който често е сравняван с бащата на ужаса Х. Ф. Лъвкрафт, и много други.

Beautiful lady with candles

В книгата е обяснен произходът на думата “окултизъм”, нейната етимология и история – истинско съкровище за изследователите лаици в областта на спиритизма

Текст Тори Алберт
Авторът е книжар в софийската „Хеликон Съборна”

Прочетете още

228292_b

Вечните романтични истории – „Ема“

Роман забавен и проницателен „Ема“ на Джейн Остин излиза през 1815-а – историята на млада жена …