Начало / България / Български автори на крачка от Европейската награда за литература

Български автори на крачка от Европейската награда за литература

Ясни са четирите родни номинации за 2021-а

Shortlist 2021

Наградата за литература на Европейския съюз, както е точното ѝ название, е учредена през 2009-а, като всяка година се избират победители за част от страните-членки или сред кандидатките. През 2021-а отново е наш ред, като българско жури определя номинациите, а след това и победителят за страната ни.

В престижния списък за наградата откриваме сега Георги Бърдаров с неговата Absolvo te, Стефан Коспартов с „Гълъбария”, Владислав Кацарски и „Загърбената земя”, както и „Те никога не казват” на Зорница Гъркова.

Спокойно можем да кажем, че от карето номинации най-известна на публиката е Absolvo te на Георги Бърдаров. 48-годишният университетски преподавател нашумя в интернет с разказа „За петата ракия”, а после категорично доказа таланта си и с „Аз още броя дните”. Много добри са отзивите и от Absolvo te.

Стефан Коспартов също направи впечатляващ дебют с „Когато капят кестените” – книга за една раздирана от противоречия и комунизъм България. „Гълъбария” пък е красива и нежна, но заедно с това трагична история. И пак времето, в което живеем, се е подписало върху сюжета…

„Загърбената земя” на Владислав Кацарски е книга-съновидение за българщината и всичко, което ни свързва с нашата земя. Авторът има много поприща – и на журналист, и на актьор; книгите му също не са малко. Особено ценен е приносът на Владидлав Кацарски по отношение на хората с нарушено зрение.

И ето я четвъртата – а всъщност единствена „дамска” в списъка с номинации за Наградата за литература на Европейския съюз… Зорница Гъркова е филолог по образование, дебютира с разкази, обединени в книгата „Пътят на мравките”. Продължава в същото амплоа и печели с „Те никога не казват” Наградата „Рашко Сугарев”. Затова и съвсем естествено вторият ѝ сборник носи точно това име – „Те никога не казват”. Цели светове се разкриват пред нас по страниците на книгата. И са увлекателни, и ни карат да се замислим.

crt

Общо 14 победители ще бъдат обявени на 18 май. Номинираните са 55 от страни – като Албания, Армения, Латвия, Малта, Сърбия, Швеция… Церемонията ще е в онлайн формат

Това ще е същевременно четвъртият носител на приза от нашата страна. През 2011-а го спечели Калин Терзийски с „Има ли кой да ви обича”. Последва го Милен Русков през 2014-а с „Възвишение”. Последният засега български носител на Наградата за литература на Европейския съюз – през 2017-а, е Ина Вълчанова за „Остров Крах”.

Лира.бг по материали от euprizeliterature.eu

Прочетете още

20240404_190325

Български роман заблестя сред европейските книги на годината

Наградата за литература на ЕС отиде при датчанин На церемония, провела се във вечерните часове …