Начало / Автори / Пет причини да обичаме Лиско и Борис Априлов

Пет причини да обичаме Лиско и Борис Априлов

Отбелязваме столетие от рождението на писателя

ORIGINAL-boris_aprilov-3

Псевдоним скрива истинското му име – роден е като Атанас Джавков на 21 март 1921 г. И макар да се появява на света в първия ден на пролетта, трудностите често скриват оптимизма в живота му.

А това Борис Априлов идва по идея на главния редактор на легендарния вестник „Стършел”, където младият творец работи от 1947-а. Само след седем години обаче тесногръдието на тоталитарната епоха се подписва върху съдбата му – заради едно частно пътуване до Лондон попада в списъка на неблагонадеждните, като клеймото остава на практика до края на живота му.

Иначе проявява таланта си по много начини – и винаги запомнящо се. Борис Априлов пише приказки, разкази и фейлетони, създава доста новели и романи. Името му стои и под няколко филмови сценария, сред които например „Петимата от „Моби Дик”. Родом от Малко Търново и свързан с Бургас, много често изобразява морето, неговите рибари с тяхното всекидневие. Но най-обичан е всъщност заради детските истории, които създава. Сред тях в съвременна класика се превръща серията за Лиско.

Поредицата си започва още в края на 50-те, като създава повече от 10 повести. Предназначени за деца, в тях обаче се съдържат характеристиките на още куп жанрове – хумор, сатира, гротеска… Може да се каже, че всичко онова, което е било недопустимо в книгите за възрастни, Борис Априлов включва по един интелигентен начин в творчеството си за деца. Всъщност, ако търсим българска книга с размаха на „Малкият принц” или „Мечо Пух”, именно историите за Лиско са онова, което ни трябва! Доказателствата са в няколкото цитата от тях, които подбрахме… И с които си припомняме прекрасният творец Борис Априлов!

Lisko

#1

— Светът — това е нещо много красиво — отвърна Костенурко. — Не можеш да си представиш по-красиво нещо. Направено е от вода и суша, като е спазена следната пропорция: две трети вода и една трета суша.
— Много са го разводнили — разочарова се лисичето. — Не можаха ли да го направят от суша?

#2

Големите пътешествия траят дълго, Мокси. Вземи за пример Александър Македонски. Той дължи славата си главно на това, че е изминал разстоянието до Индия и обратно. Да не говорим за Одисей, който е странствал цели двайсет години. Тези хора са положили началото на туристическото движение.

#3

– Е, не може все смешно! – отвърна Лиско. – Смешните неща се измислят трудно. Ако прегледаме световната литература, ще разберем, че сериозните книги са безброй, а смешните се броят на пръсти.

#4

— Чимиджимичамиджоми! — изрече бързо гласът. — Най-обикновено име.

#5

Има животни, които сякаш се раждат само за това … Дай им заседания, комитети, приветствия – нищо друго не правят!

Книжките за Лиско разгърна Краси Проданов

Прочетете още

426057121_888991329686782_3060498497493384140_n

Изложба отбелязва 100-годишнината на големия Любен Зидаров

Откриването е днес Илюстраторът и художник си отиде преди година – малко не му достигна …