Начало / Автори / Пет причини да обичаме Лиско и Борис Априлов

Пет причини да обичаме Лиско и Борис Априлов

Отбелязваме столетие от рождението на писателя

ORIGINAL-boris_aprilov-3

Псевдоним скрива истинското му име – роден е като Атанас Джавков на 21 март 1921 г. И макар да се появява на света в първия ден на пролетта, трудностите често скриват оптимизма в живота му.

А това Борис Априлов идва по идея на главния редактор на легендарния вестник „Стършел”, където младият творец работи от 1947-а. Само след седем години обаче тесногръдието на тоталитарната епоха се подписва върху съдбата му – заради едно частно пътуване до Лондон попада в списъка на неблагонадеждните, като клеймото остава на практика до края на живота му.

Иначе проявява таланта си по много начини – и винаги запомнящо се. Борис Априлов пише приказки, разкази и фейлетони, създава доста новели и романи. Името му стои и под няколко филмови сценария, сред които например „Петимата от „Моби Дик”. Родом от Малко Търново и свързан с Бургас, много често изобразява морето, неговите рибари с тяхното всекидневие. Но най-обичан е всъщност заради детските истории, които създава. Сред тях в съвременна класика се превръща серията за Лиско.

Поредицата си започва още в края на 50-те, като създава повече от 10 повести. Предназначени за деца, в тях обаче се съдържат характеристиките на още куп жанрове – хумор, сатира, гротеска… Може да се каже, че всичко онова, което е било недопустимо в книгите за възрастни, Борис Априлов включва по един интелигентен начин в творчеството си за деца. Всъщност, ако търсим българска книга с размаха на „Малкият принц” или „Мечо Пух”, именно историите за Лиско са онова, което ни трябва! Доказателствата са в няколкото цитата от тях, които подбрахме… И с които си припомняме прекрасният творец Борис Априлов!

Lisko

#1

— Светът — това е нещо много красиво — отвърна Костенурко. — Не можеш да си представиш по-красиво нещо. Направено е от вода и суша, като е спазена следната пропорция: две трети вода и една трета суша.
— Много са го разводнили — разочарова се лисичето. — Не можаха ли да го направят от суша?

#2

Големите пътешествия траят дълго, Мокси. Вземи за пример Александър Македонски. Той дължи славата си главно на това, че е изминал разстоянието до Индия и обратно. Да не говорим за Одисей, който е странствал цели двайсет години. Тези хора са положили началото на туристическото движение.

#3

– Е, не може все смешно! – отвърна Лиско. – Смешните неща се измислят трудно. Ако прегледаме световната литература, ще разберем, че сериозните книги са безброй, а смешните се броят на пръсти.

#4

— Чимиджимичамиджоми! — изрече бързо гласът. — Най-обикновено име.

#5

Има животни, които сякаш се раждат само за това … Дай им заседания, комитети, приветствия – нищо друго не правят!

Книжките за Лиско разгърна Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Основные RGB

Стивън Кинг навърши 75

Големият майстор на хоръра е роден на 21 септември 1947-а Детството му е трудно – …