На фокус
Начало / Класации / Най-опасните книги

Най-опасните книги

„Сатанински строфи” – емблематичната творба на Салман Рушди, за пореден път стана причина за размирици. Ислямски духовници в Индия бурно протестираха срещу евентуалното присъствие на писателя на фестивала в Джайупр и в крайна сметка постигнаха своето. Това е причината порталът flavorwire.com да представи някои от книгите, предизвикали най-много противоречия и дискусии.

1. „Сатанински строфи” от Салман Рушди. Публикувана през 1988 г., книгата постоянно предизвиква протестите на мюсюлманите. Иранският лидер дори заповяда екзекуция на писателя. Но творбата не е опасна само за него. Над 50 човека са загинали при покушения в опит да бъде убит Рушди.

2. „Гняв” от Стивън Кинг. Романът разказва за ученик, който убива няколко свои учители и държи деца за заложници в стая. От тогава няколко убийства са свързвани със сюжета на книгата.

3. „Тайният агент” от Джоузеф Конрад. Творбата е вдъхновение за терориста Теодор Качински, който извършва няколко атентата с писма-бомби. Убива 3-ма и ранява 23-ма души. Даже е използвал името Конрад, когато се е регистрирал в хотели.

4. „Спасителят в ръжта” от Дж. Д. Селинджър. Марк Чапман – убиецът на Джон Ленън, е ценял много тази книга. Не случайно, след като убива легендарния певец, я вади и започва да я чете. Девет години по-късно, друг човек, Робърт Джон Бардо, убива актрисата Ребека Шафър, извършвайки престъплението с романа в джоба си.

5. „Чичо Томовата колиба”от Хариет Бичър Стоу. Ейбрахам Линкълн е смятал, че чрез тази своя творба, писателката е станала една от причините за Гражданската война.

6. „Дневниците на Търнър” от Уилям Пиърс. Книгата е написана под псевдонима Андрю Макдоналд. Обявена е за „Библията на расиста”. Няколко престъпления са асоциирани с произведението.

7. „Тъй рече Заратустра” от Фридрих Ницше. Ницше е бил вдъхновение на много убийци, но най-известен сред тях несъмнено е Адолф Хитлер. Диктаторът е четял произведението като религиозна творба. Често е посещавал музея на великия философ.

8. „Портокал с часовников механизъм” от Антъни Бърджес. Творбата е служила за учебник на няколко престъпника. Особено след адаптацията на големия режисьор Стенли Кубрик през 1971 г.

9. „Колекционерът” от Джон Фаулз. Няколко серийни убийци са действали по сюжета. Един от тях – Ленард Лейк, отвлича и убива жени, наричайки действията си „Операция Миранда” по персонажа на Фаулз.

10. Поредицата „Фондацията” от Айзък Азимов. Японски сепаратисти правят атентат, при който умират 12 души. Причината за покушението е факта, че Апокалипсиса не идва когато е посочено в книгите.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …

Един коментар

  1. Аненербе

    А Протоколите на мъдреците от Цион на кое място е във Вашата класация…
    Коментарът е редактиран от администратор.