Начало / България / Книгите на февруари носят прегръдка и напрежение

Книгите на февруари носят прегръдка и напрежение

Вдъхновяващи и опияняващи са едновременно

2021-02-03_21-07-10_366

Сред избора на Хеликон за февруари има вечна книга като „Рубаят”, но също и любима книга на по-младото поколение – „До всички момчета, които съм обичала”. Като наниз от литературни бисери пък е „Двадесет незабравими разказа за любовта”. И още едно февруарско заглавие – „Тайните убежища” предлага загадка, която да ни накара буквално да изпием книгата докрай.

Ето по нещо за четирите предложения, които могат да направят от февруари месец на литературното опиянение… Защото каквото и да си говорим, свързващото звено между виното и любовта винаги са книгите.

rub

„Рубаят”

Омар Хаям е един от най-известните учени за времето си, прелестно отдаден на науката и изкуството. Всестранно надарен, той прави открития в много области и името му е известно. Заради задълбочените си познания даже е наричан Владетел на философите от Запада и Изтока.

Вековете след смъртта му минават бързо и едва 700 години по-късно отново се заговаря за него… Но вече не като за учен, ами като за… поет.

Повратният момент е през 1859-а, когато малките му стихове или рубаи са издадени на английски. Оттогава насам популярността на Омар Хаям само расте! „Рубаят” се разпространява на много езици, а прелестен е и българският превод на Владимир Свинтила, който сега има ново издание.

По страниците, казахме, са рубаите – красиви и запомнящи се. Веднъж са посветени на живота, друг път на неговата безсмисленост – но ето че се появяват виното и любовта и всичко придобива дълбоко философски контекст.

Сред най-важните послания на Омар Хаям е и това да живеем скромно и с покорство в сърцата. За толкова векове като че ли не сме помръднали и на сантиметър! Добре че са виното и любовта – точно като в ония времена. Именно те ни правят човеци…

dop

„До всички момчета, които съм обичала”

Джени Хан е от новото поколение автори, което пише еднакво добре за малки и големи – и по този начин привлича вниманието и на тийнейджъри, и на възрастни хора. Причината е обединяващата тема, за която обикновено става въпрос – разбира се, любовта.

Категорично доказателство за таланта на Джени е именно „До всички момчета, които съм обичала”. Книгата се сдобива с две продължения, като авторката навсякъде казва правилните думи, че да ни грабне. Сюжетът е сякаш и от нашия живот – за момиче, което никога не е изпращало любовните писма, които пише. И щом някой го свършва вместо нея, животът ѝ внезапно се променя. Но дали за добро?

„До всички момчета, които съм обичала” заинтригува и филмовите продуценти. Самата авторка се изявява и като сценарист за „Нетфликс”. Но успешната ѝ кариера на писател продължава – вече има преводи на повече от 30 езика. Сякаш живее в мечтите си… особено като се има предвид, че от любов към книгите е била и библиотекарка.

3

„Тайните убежища”

Ако обичате четива, пълни със загадки, „Тайните убежища” има какво да ви даде… Историята е изцяло завоалирана и се развива на ръба на ужаса. Но това е, така да се каже, фирмен специалитет на Жером Лубри.

Авторът ни връща в средата на миналия век някъде в Нормандия. Сандрин иска да оправи нещата на баба си, но се оказва насред малко затворено общество. И именно неговите тайни извикват минало, което е поразително.

Жером Лубри е пример за човек, който дава всичко от себе си, за да успее в писателския занаят. Пише от малък, но животът го прави ресторантьор. Преди няколко години обаче решава да следва мечтите си. „Тайните убежища” е третата му книга, получила награда и за най-добър трилър, написан на френски. Даже бихме казали психотрилър, като се има предвид, че Лубри вмъква в сюжета елементи от клиничната практика на психолозите. Казва, че е време трилърът да направи крачка напред. И показва как в „Тайните убежища”.

las

„Двадесет незабравими разказа за любовта”

Още нещо, което прелива от февруарска атмосфера – с други думи, пълно е с усещане за любов и празник. Заглавието подсказва и как, и защо.

По страниците на сборника откриваме двадесет вълнуващи разказа. Сюжетите им са наслада за всеки, който обича любовта да е главен герой в книгата, която чете.

„Двадесет незабравими разказа за любовта” е интересна по още една причина. Книгата обединява големи имена, писали в различни жанрове. По страниците се изявяват Ги дьо Мопасан, Антон П. Чехов, Карел Чапек, Джек Лондон, Жоржи Амаду, Исабел Алиенде и много други.

Предназначението на подобен сборник е ясно – от една страна, то е брилянтен подарък. От друга обаче, може да доставим наслада и на собствените си сетива. Просто да я разтворим и да се зачетем – на бавни глътки и без повод.

А ефектът е, че ще ни зареди с радост и любов към живота. Нали точно това прави и самият февруари!

Книгите на месеца представи Краси Проданов

Прочетете още

Copertina-C08157

Михаела Манасиева за най-романтичната страна: „Италианците са умели разказвачи на приказки“

Книгата ѝ ни води на много интересни места „Италия – вечната приказка“ се опира на любовта …