Начало / Свят / Книгите се купуват и когато до тях има яйца и памперси

Книгите се купуват и когато до тях има яйца и памперси

Пандемията промени нагласите за традиционните книжарници

5e7e1cbf671de01f1b020de8

Затварянето на специализираните магазини доведе до бум в продажбите на литература във вериги от рода на Walmart и Target. Сюзън Херц от американското издателство Vintage/Anchor обяснява нещата така: „Докато обикаляш между регалите и вървиш по пътечката, ти доскучава и ти се приисква някоя книга, а после я виждаш…

Самите вериги отказват да уточняват конкретни данни, но според издатели става дума за четири пъти по-големи продажби на книги от страна на хипермаркетите. Според дистрибутора ReaderLink поръчките от големи магазини само при първата вълна на пандемията миналата година са скочили с 34%. Фирмата зарежда повече от 80 хил. магазина в САЩ – книжарници, дрогерии и вериги.

Подобни са данните и от веригата дрогерии Rite Aid. Според компанията в нейните обекти се търсят много повече детски книги. Фирмата прибягна до разширяване на отделите за печатни материали в 80 от общо 253 обекта.

Разбира се, асортиментът на големите търговци е по-специфичен от този на книжарниците. Walmart например предлага предимно актуални бестселъри, книги за самопомощ, различни хранителни режими, както и детска литература. За сметка на това пък Costco държи на класическите заглавия, от веригата споделят, че сред най-продаваните са автори като Джейн Остин и книги от рода на „Вълшебникът от Оз”.

Любопитен кадър, улавящ новия президент на САЩ Джо Байдън, избиращ книга в хипермаркет
Любопитен кадър, улавящ новия президент на САЩ Джо Байдън, избиращ книга в хипермаркет

По правило обаче големите трудно разширяват асортимента си от заглавия и предпочитат бързооборотни книги. Най-предпочитани от тях са актуалните, покрай които се шуми и в големите медии. Обикновено търговците купуват голямо количество – по данни от дистрибуторите например 30 хил. или дори 50 хил. екземпляра. Costco споделят, че могат да продадат и 100 хил. от дадено заглавие. От Walmart допълват, че работата от вкъщи пък кара мнозина да търсят книги, които допълват образованието и уменията им.

Всички очакват, че с нормализирането на ситуацията продажбите в големите магазини ще тръгнат надолу – и въпреки това се смята, че ще останат на нива, по-високи, отколкото преди ковид-кризата

Лира.бг по материали от „Ню Йорк Таймс”

Прочетете още

243684_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (25 март – 31 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Светулки зад решетките от Мира Добрева 2. През август ще се видим …