Начало / България / Честито на колегите от издателство ЕРА!

Честито на колегите от издателство ЕРА!

25 godini ERAИзминаха 25 години откакто издателство Ера стъпи за пръв път на българския книжен пазар, за да се настани трайно и заслужено в домовете и сърцата на читателите.

Днес издателството предлага изключително разнообразие от жанрове и заглавия, насочени към широк кръг аудитория.

Но всичко започва през далечната 1996 г., само година преди една от най-сериозните икономически кризи в България. Пътят им е нелек, но с неуморим труд и увереност в собствените си сили успяват да преодолеят всяко препятствие.

Дечева_снимкаПрез годините издателство Ера е отличено с няколко значими награди за принос към българската култура, а  първото им „дете” е сборникът „Аз нямам чувство за хумор”, заглавие по едноименния разказ на Марк Твен. Книгата улавя нуждите на времето и се приема изключително добре от читателите.

Непосредствено след това и почти успоредно, се развиват две от най-харесваните им многобройни откъм заглавия категории: ЕраТрилър и дамската литература, които до ден днешен продължават непрекъснато да обогатяват.

2006 е паметна година, Ера се сдобива с нов член – неподражаемата Кралица на криминалния жанр – Агата Кристи. Останалото е история – поредицата от 85 заглавия е напълно завършена, а част от заглавията вече могат да бъдат открити и с нова, осъвременена визия. В края на януари излиза нов тематичен сборник – „Загадка в открито море. Пътешествията на Поаро”.

В трилър жанра под логото на Ера заемат достойно място световноизвестни автори като Джефри Дивър, Винс Флин, Крис Картър, Скот Търоу, Джилиан Флин, Браян Фрийман. А през настоящата година ще бъдат издадени нови заглавия от вече познатите на българската публика автори на бестселъри: Виктор Метос, Филип Гуин Джоунс и Алекс Майкълидис.

Почти нормално семейство_М.ЕдвардсонИздателство Ера е сред първите в България, които откриват потенциала и майсторството на скандинавските писатели. През 2012 година излиза романът по истински случай „3 секунди“ на шведското дуо Руслунд & Хелстрьом, а по-късно е създадена серията „Северно сияние“, в която място намират най-добрите скандинавски автори. Сред тях са световноизвестната и награждавана Камила Гребе, както и изключително талантливият Матиас Едварсон, чиято книга „Почти нормално семейство“ постига впечатляващ успех. Любима на читателите е и поредицата за Себастиан Бергман на сценаристите на „Мостът“ – Юрт и Русенфелт. От 2020 година към каталога на Ера се присъединява и най-добрият съвременен исландски писател Рагнар Йонасон. Неговите романи са публикувани в повече от 32 държави и са продадени в над 1.7 милиона копия. През пролетта на 2021 почитателите на качествената скандинавска криминална литература ще могат да се насладят на нови романи от серията.

С писателката Катрин Елиът издателството поставя началото на нов тренд в дамската литература в България, а екипът не спира да изненадва и предизвиква въображението си. Една от най-новата им серии предлага на читателите удоволствието да преживеят любовта на героите на екзотични и примамливи дестинации. Задават се предстоящи заглавия от любимите Джо Томас и Холи Мартин. Като част от серията през март ще излезе и роман на Луси Дикинсън, чието действие се развива в далечна Япония. През 2021 година се предвижда и пленяваща автобиографична история от Никълъс Спаркс – „Три седмици с брат ми”, която представя неподозирана и малко известна част от личността му.

Да изживееш норвежката мечтаУспешен проект се оказва и поредицата „Орденът на асасините”. Книгите следват развоя на изключително популярната компютърна игра, като в същото време впечатляват с писателско майсторство. През декември колекцията се сдоби със своя 13-ти член – „Орденът на асасините. Валхала: Сага за Гейрмунд”.

Екипът на Ера не спира да търси предизвикателства и не се страхува да експериментира – пример за това е абсолютният бестселър „Унищожи този дневник” на Кери Смит. Интересът към изданието е толкова голям, че още в деня на издаването е заявен втори тираж.

Последните години в запазена марка на Ера се превърнаха и книгите им от тематична серия за пътуване и развлечение. Заглавията изобилстват от любопитни подробности и факти за съответната страна, които не могат да бъдат открити в нито един пътеводител. Абсолютните бестселъри в поредицата са „Така го правят датчаните“ и „Атлас на щастието“ на англичанката Хелън Ръсел, които мигновено се превръщат в източник на щастие и вдъхновение.

В издателската програма на Ера се отличават още имената на всепризнатите Кърт Вонегът, Ървинг Стоун, Джон Стайнбек, Ерих Мария Ремарк, както и на документалистите Алфонсо Сабела и Роберто Савиано.

М. Касариего представя Глутницата и мъглата през 2017 в ПловдивА световните бестселъри на писателя и лесовъд Петър Волебен – „Тайният живот на дърветата” и „Социалната мрежа в природата”, разкриват изумителния и непознат свят на природата, за съществуването на който повечето хора дори не подозират, при все че самите ние сме неразривна част от него.

Издателство ЕРА чества своя 25-ти рожден ден – празник, който не би бил възможен без любовта на читателите, която расте с всяко следващо заглавие, с всяка изминала година.