Начало / Любопитно / Комикс се продаде за повече от 2 млн. долара

Комикс се продаде за повече от 2 млн. долара

Първият брой на „Батман” смени собственика си

Batman-the-first-comic-sold-at-auction-for-2-million

Излиза през 1940-а, като тогава струва по будките в Щатите само 10 цента. На търг сега обаче достигна сума от 2,2 млн. долара.

За първи път популярният герой се появява по страниците на сп. Detective Comics година преди това. Приема се добре и през въпросната 1940-а получава собствена серия.

Това е и златната ера на комиксите въобще. На върха на популярността си са между 1938-а и 1956-а. Печатат се в големи тиражи, но на некачествена хартия, за да е и цената ниска. Така че в наше време е голяма рядкост да бъде открит брой в добро състояние.

Куриозното е, че при предишната си препродажба комиксът бил купен за 3000 долара от Били Т. Гейтс през 1979-а. Смъртта на колекционера преди около две години доведе до сегашния търг.

А качеството на книжката е оценявано като почти невероятно, с други думи, тя е изключително добре запазена. Заплатената сума е най-високата, давана някога за комикс с Батман. И така обаче супергероят не можа да преодолее рекорда на „колегата” Супермен. През 2014-а неговият дебют в сп. Action Comics е продаден за 3,2 млн. долара.

bv48fcuiqaetl3o

Между другото, един от запазените екземпляри на въпросното списание е собственост на Никълъс Кейдж, който го придоби преди кръглите 10 години срещу скромната сума от 2 млн. долара

Лира.бг по материали от Wion

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

222194_b

Детска класика от Аржентина радва най-малките

Мафалда е културен феномен вече десетки години Рафтовете за детска литература в Хеликон посрещнаха една …