Начало / Любопитно / Дървена библиотека строят в норвежкия Шиен

Дървена библиотека строят в норвежкия Шиен

Проектът е на японския архитект Кенго Кума

11

Шиен е всъщност родният град на големия драматург Хенрик Ибсен. Затова и отсега се знае, че библиотеката ще носи неговото име, а и самото ѝ създаване е отдаване на почит към човека, когото наричат „баща на съвременната драма”.

Една от основните задачи на новата библиотека ще е да разпространява творбите на Ибсен. Ще бъде изградена в близост до един от градските паркове на Шиен. Наред със заемна и читални, ще има още детски кът, туристически информационен център, кафене, а също и място за панорамна гледка към града. Важна част от библиотеката ще е и Националният център, посветен на Хенрик Ибсен, който ще заработи тук.

Основният материал е дърво, а стените почти изцяло от стъкло – за повече светлина и като символ на желанието хората да се срещат тук, преградите между тях да отпаднат. Кенго Кума включва и традиционни за норвежката архитектура елементи

4

Самият Хенрик Ибсен е считан за най-големия норвежки автор, а и за един от най-значимите драматурзи на всички времена. Смята се, че е най-поставян в света след Шекспир. Баща му притежавал кораби в пристанището на Шиен. Но се разорява и 16-годишният Хенрик е принуден да напусне града и да си потърси работа другаде.

Създателят на библиотеката, която сега ще носи неговото име, е един от най-изявените архитекти в съвремието ни. Привърженик е на идеята за устойчиво развитие. Кенго Кума беше в България преди около година, като изнесе лекция, а и получи титлата почетен доктор на УАСГ.

Лира.бг по материали от ArchDaily

Прочетете още

caption (1)

Квадратната глава – необикновена библиотека в Ница

Носи името на Луи Нюсер Съвременната архитектура е на почит в Ница, както си личи …