Начало / Любопитно / Дървена библиотека строят в норвежкия Шиен

Дървена библиотека строят в норвежкия Шиен

Проектът е на японския архитект Кенго Кума

11

Шиен е всъщност родният град на големия драматург Хенрик Ибсен. Затова и отсега се знае, че библиотеката ще носи неговото име, а и самото ѝ създаване е отдаване на почит към човека, когото наричат „баща на съвременната драма”.

Една от основните задачи на новата библиотека ще е да разпространява творбите на Ибсен. Ще бъде изградена в близост до един от градските паркове на Шиен. Наред със заемна и читални, ще има още детски кът, туристически информационен център, кафене, а също и място за панорамна гледка към града. Важна част от библиотеката ще е и Националният център, посветен на Хенрик Ибсен, който ще заработи тук.

Основният материал е дърво, а стените почти изцяло от стъкло – за повече светлина и като символ на желанието хората да се срещат тук, преградите между тях да отпаднат. Кенго Кума включва и традиционни за норвежката архитектура елементи

4

Самият Хенрик Ибсен е считан за най-големия норвежки автор, а и за един от най-значимите драматурзи на всички времена. Смята се, че е най-поставян в света след Шекспир. Баща му притежавал кораби в пристанището на Шиен. Но се разорява и 16-годишният Хенрик е принуден да напусне града и да си потърси работа другаде.

Създателят на библиотеката, която сега ще носи неговото име, е един от най-изявените архитекти в съвремието ни. Привърженик е на идеята за устойчиво развитие. Кенго Кума беше в България преди около година, като изнесе лекция, а и получи титлата почетен доктор на УАСГ.

Лира.бг по материали от ArchDaily

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

01

Домашната библиотека издава вкуса ни

Подредбата подсказва какви книги четем Точно предпочитаните от нас стилове оказват влияние дали лавиците са …