Начало / Любопитно / Книжарница като космическа станция проектираха в Китай

Книжарница като космическа станция проектираха в Китай

Заради огледалните стени изглежда безкрайна

dujiangyan-bookstore-designed-by-xliving-is-just-like-a-magical-world-2-5f69db15cf81b

Шанхайското архитектурно студио x+living представи проекта си за книжарница в град Дуцянъян в югозападната част на страната. За повече ефект предложението предвижда огледални тавани и особено високи регали, които създават ефекта на приказен безкрай. Правите ъгли са сведени до минимум, като посетителят преминава през поредица от арки, които сякаш го отвеждат на пътешествие в странен свят.

Друго интересно в проекта е това, че дори колоните са се превърнали в място за книги. Така пространството е плътно покрито със заглавия, което само увеличава магията.

В книжарницата липсва единна посока на разглеждане, читателят се чувства потънал в странен свят, в който посоките не означават нищо. Огледалните тавани разширяват допълнително пространството и създават усещане за вълшебство.

Подът също е специален – покрит е с черна, отразяваща светлината настилка, така че регалите потъват неестествено в него и карат посетителя да се чувства като върху повърхността на необикновено езеро.

knizh

Архитектурният проект сякаш рисува пейзаж, който е изпъстрен от особени планини и реки. Макар че всичко това е постигнато с изкуствени материали, то внушава силно чувство на уважение към природата и нейните стихии. А начинът всичко това да заживее като едно цяло е един – книгите

Лира.бг по материали от designboom

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

30f7-hyvnhqq7855169

Хонкогският книжен панаир премина под знака на китайската цензура

Издателите обръщат гръб на политическите заглавия Законът за сигурността, одобрен миналата година от Китайския парламент, …