На фокус
Начало / Любопитно / Книжарница като космическа станция проектираха в Китай

Книжарница като космическа станция проектираха в Китай

Заради огледалните стени изглежда безкрайна

dujiangyan-bookstore-designed-by-xliving-is-just-like-a-magical-world-2-5f69db15cf81b

Шанхайското архитектурно студио x+living представи проекта си за книжарница в град Дуцянъян в югозападната част на страната. За повече ефект предложението предвижда огледални тавани и особено високи регали, които създават ефекта на приказен безкрай. Правите ъгли са сведени до минимум, като посетителят преминава през поредица от арки, които сякаш го отвеждат на пътешествие в странен свят.

Друго интересно в проекта е това, че дори колоните са се превърнали в място за книги. Така пространството е плътно покрито със заглавия, което само увеличава магията.

В книжарницата липсва единна посока на разглеждане, читателят се чувства потънал в странен свят, в който посоките не означават нищо. Огледалните тавани разширяват допълнително пространството и създават усещане за вълшебство.

Подът също е специален – покрит е с черна, отразяваща светлината настилка, така че регалите потъват неестествено в него и карат посетителя да се чувства като върху повърхността на необикновено езеро.

knizh

Архитектурният проект сякаш рисува пейзаж, който е изпъстрен от особени планини и реки. Макар че всичко това е постигнато с изкуствени материали, то внушава силно чувство на уважение към природата и нейните стихии. А начинът всичко това да заживее като едно цяло е един – книгите

Лира.бг по материали от designboom

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

image

Авторът на „Сапиенс” предупреди, че идва тъмна ера

Според него ни очакват още много войни Ювал Харари е сред глобалните интелектуалци, чието мнение …