Начало / Автори / 10 съвета за писатели от Дъглас Адамс

10 съвета за писатели от Дъглас Адамс

Взимаме ги от книгите му – с надежда да послужат на всички

skynews-author-douglas-adams_5313427

Дъглас Адамс (роден на 11 март 1952 г. ) е английски писател, радиокомик и музикант. Най-познат ни е като автор на „Пътеводител на галактическия стопаджия“ и поредицата за Дърк Джентли.

Трилогията „Пътеводител на галактическия стопаджия“, която има пет книги, е с 15 милиона продадени копия през целия живот на автора. По нея се създават телевизионни сериали, пиеси, комикси, игри и филм.

Дъглас Адамс умира внезапно на 11 май 2001 г. на 49 години от инфаркт. По това време работи и по сценария на филм по романите си.

Предлагаме ви 10 съвета от тях, които могат да послужат на младите автори.

The_Hitchhikers_Guide_to_the_Galaxy_

  1. Подбирайте източниците си внимателно. „Мненията не са еднакви. Някои са много по-основателни, сложни и логични от други.“ („Сьомгата на съмнението“)
  2. Вярвайте в процеса. „Може и да не се оказах там, където исках да стигна, но съм там, където имам нужда да бъда.“ („Дългият мрачен следобеден чай на душата“)
  3. Променяйте перспективата си. „Постоянно му се напомняше колко стряскащо различно място е света, погледнат от три крачки по-наляво.“ („Сьомгата на съмнението“)
  4. Търсете идеите в неща, които ви дразнят. „От къде идват идеите? Повечето пъти от неща, които са ни подразнили. Не големите проблеми, а малките дразнители, които ви подлудяват.“ („Упълномощената и много официална история на Дъглас Адамс и „Пътеводител на галактическия стопаджия“)
  5. Наблюдавай всичко през цялото време. „Очите му не бяха същите като онези, с които последно погледна тази ситуация. И мозъкът, който интерпретира изображенията, изпратени от очите, също не беше същият. Нямаше оперативна намеса, само непрестанно стресиращи събития.“ („Сбогом и благодаря за рибата“)
  6. Нека писането ти да е достъпно за читателите. „Ако наистина искаш да разбереш нещо, най-добрият начин е като се опиташ да го обясниш на някой друг.“ („Дърк Джентли. Холистична детективска агенция“)
  7. Разширявай границите си. „Нека помислим за немислимото, нека направим невъзможното. Нека се приготвим да се преборим със самото неизразимо и да видим все пак дали можем да го постигнем.“ („Дърк Джентли. Холистична детективска агенция“)
  8. Всички писатели отлагат. „Обичам сроковете. Обичам шума, който издават, докато отминават.“ („Сьомгата на съмнението“)
  9. Измисли нов свят и създай конфликт в него. „Историята досега: в началото е създадена Вселената. Това ядоса много хора и бе счетено като лош ход.“ („Ресторант на края на Вселената“)
  10. Направи свое проучване. „Предпочитам да изпитвам страхопочитание пред разбирането, отколкото към невежеството.“ („Сьомгата на съмнението“)

DA

По материали от Writers Write: Пламена Иванова
Снимки и илюстрации от news.sky.com и 3D Car Shows

 

Прочетете още

stažený soubor

Хенри Кисинджър – по-близо до „Разпни го“, отколкото до „Осанна“

За мъртвите или добро, или нищо… това всъщност не важи и в неговия случай Противоречив …