Начало / "Четящият човек" / 10 начина децата да четат повече

10 начина децата да четат повече

Най-обикновени хитрости могат да привлекат вниманието им към книгите

122073231_723625748227580_6890586273092919979_n

Учените отдавна са казали колко е полезно четенето – подобрява паметта, развива фантазията, а също така отнема от стреса и ни отдалечава от рутината. По-трудно е обаче да заинтригуваш с книга дете – особено в нашите електронни времена. Много родители наистина не знаят как да постъпят! Затова и събрахме наглед обикновени прийоми, които обаче може да имат неочаквано добър ефект.

  1. Собствен пример. Разбира се, че ако детето ви гледа непрекъснато заровени в книга, ще прояви любопитство какво и защо четете. Тук вече е ваша задача да го заинтригувате и да го уловите в магията на книгите.
  2. Четете на глас. Касае се за детските книги, но може понякога да зачетете и от оная, която разгръщате вие. Във всеки случай, ще има много по-голям ефект, ако преправяте гласа си, ако четете със смях и радост. Използвайте различна интонация, защото именно монотонното четене отблъсква децата от книгите.
  3. Допълнително време за четене. Има деца, на които не им се ляга вечер – оставете ги будни, но при условие, че ще използват допълнителното време за четене. Всъщност книга преди заспиване е чудесна практика, която има много преимущества, при това не само за децата.
  4. Книга преди филма. Ако се готвите да гледате някоя продукция, която е всъщност екранизация, предложете първо да разтворите книгата. Обяснете на детето, че Мечо Пух или Хари Потър са се появили първо на света именно под формата на книга. След филма пак се върнете към четивото. Обсъждайте по възможност видяното и прочетеното.
  5. Изборът оставете на детето. Не налагайте своите предпочитания – от своето детство. Нека детето само посегне към каквото поиска – комикс, фентъзи, енциклопедия… Важно е и достъпът му до домашната библиотека да е свободен. От голямо значение е да подбира четиво съобразно настроението си. Това, което може да направите вие, е да се погрижите в нея регулярно да се появяват нови заглавия.
  6. Възнагражденията – в книги. Често създаваме навик у детето, че ще получи награда за това, че се е държало добре, почистило е, имало е хубав ден… Най-честият избор е някакво лакомство, но точно него или трупащите се играчки може да замените с книга. Вероятно ще срещнете в началото леко недоволство, но книжарниците са пълни с какво ли не… Съвременните детски книги са цветен празник в очите на малчуганите!
  7. Ограничете електронните устройства за сметка на книгите. И тук трябва да се почне от самото начало. Книгите повлияват въображението, а електронните устройства бързо се превръщат в пристрастяващо изживяване. Отново е важно детето да има богат избор, че да си създаде тази привичка – четенето. Вие просто регулирайте престоя пред компютъра за сметка на този с книга в ръка.
  8. Водете детето в книжарница. Оставяйте го да разгледа самостоятелно, дори с риск да поиска нещо много скъпо. Обяснете спокойно, че ще остане за другия път и му предложете да си вземе по-евтина книжка. А когато имате възможност, се върнете и за другата.
  9. Слушайте аудиокниги. В България този формат е по-скоро непопулярен, но пък затова е много полезен и поощряващ детското четене. Може да го правите в колата или дори докато се разхождате в парка. Аудиокнигите са чудесен вариант в лошото време – когато игрите са ограничени, може да разпалите детското въображение с вълшебна история. А после да потърсите и книжката…
  10. Четете заедно. Създайте си навика да има книги близо до вас, да са част от всекидневието. Говорете за книгите, обсъждайте ги. Ако са част от живота, и малкият човек ще ги заобича… Точно като вас!
Лира.бг по материали от ”Книжен континент”

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

children-studying-670663_1920

Децата ни четат, но разбират трудно

И у нас тенденциите са като световните Четвъртокласниците имат добри умения за четене, става ясно …