Начало / Автори / Джани Родари възпитава в най-хубавото децата

Джани Родари възпитава в най-хубавото децата

На 23 октомври ще отбележим цял век от рождението на любимия писател

GIANNI-RODARI-100

Така върви времето – и годините минават една след друга, но приказките на Джани Родари и днес звучат вълшебно в съзнанието на сегашните деца.

Талантът му е подплатен и с най-хубавата награда за един детски писател – „Андерсен”. Именно след нея интересът към книгите на писателя нараства и те започват да се превеждат на още много езици.

Една от най-любимите е „Приказки по телефона“. Сигурно помните, в нея един търговски пътник звъни на своето дете всяка вечер точно в 9, за да му разкаже поредната вълшебна история. А госпожиците от централата спирали работа, за да слушат и този път разказа на господин Бианки.

Джани Родари има всъщност толкова много лица – по един начин звучи в „Приказки по телефона“, по друг в „Приключенията на Лукчо“. Очарова и омагьосва и с една друга, великолепно илюстрирана история, наречена „Животни без зоопарк“. Сега лека-полека във въздуха ще започне да се носи ароматът на Коледа. Затова актуална ще стане и „Любими коледни истории от Джани Родари“.

Gianni-Rodari

Човекът, създал толкова радост на децата, е роден вече преди 100 години. Уважаваме таланта му безкрайно. И му благодарим!

За писателя накратко: Краси Проданов

Прочетете още

Hristo

Христо Карастоянов почитаме на рождения му ден

Името му е сред най-големите на нашата литературна сцена Писателят си отиде само месец преди …