Начало / Любопитно / Скролването ни пречи да прочетем над 300 книги годишно

Скролването ни пречи да прочетем над 300 книги годишно

Отделяме все повече време за смарт устройства

freestocks-xGiRbMwo4Jc-unsplash

Губим го напълно неосъзнато – сякаш изключвайки от всичко, което се случва около нас. Просто плъзгаме пръст по екрана на електронното си устройство и забравяме всичко друго на света. Според Global Web Index’s Social Media Trends 2019 това ни лишава от прочита на до 200 книги годишно! Средностатистическият потребител прекарва на ден с устройството си 2 часа и 24 минути, се казва в изследването. Основно го прави в социални мрежи като фейсбук, инстаграм и туитър.

На пръв поглед, това изглежда невъзможно, но лесно може да проверите как стоят нещата при вас – има и такива приложения, които отчитат колко точно пъти влизате на ден някъде ей така, да погледнете. Според същото това изследване годишно часовете са 876.

Бройката на книгите, които пропускаме да прочетем заради смарт устройствата, са на базата на 300 прочетени думи в минута. Ако приемем, че една книга има около 50 хил. думи, това прави 315 заглавия годишно!

Ако сме обаче по-здраво стъпили на земята и отделяме за скролване около 500 часа годишно, резултатът е 200 пропуснати прочетени книги

thought-catalog-tRL_Rkh6D8o-unsplash

Съвети как да се справим с това опустошаване на собственото ни време много, въпросът е кой ще е по наш вкус. Една от възможностите е тази в метрото да вадим книга или електронен четец – знаейки, че влизаме в инстаграм например само веднъж дневно! Също така можем да превърнем и уикендите в зона, свободна от социални мрежи. Ще имаме време и да четем, и за други хобита – може би отдавна забравени.

Разбира се, винаги има хора, които се кълнат, че не влизат в никакъв фейсбук и въпреки това не им остава време за четене. Е, тогава идва ред на следващия въпрос… Колко време прекарвате в следене на видеа, в „Нетфликс” и на други симпатични на пръв поглед местенца в мрежата?! А всичко това може да означава книги – прочетени книги… И много по-пълноценно прекарано от вас време! Също и здравословно в крайна сметка.

Лира.бг по материали от „Форбс”

Прочетете още

420098413_889571896504795_1186987325550846113_n

Хелзинки – градът на необикновените библиотеки

Предлагат също богата архитектура и история Финландия традиционно е поставяна сред страните с най-висока грамотност …