Начало / Любопитно / Библиотека като от космоса ще заработи на остров Хайнан

Библиотека като от космоса ще заработи на остров Хайнан

Проектът впечатлява и изумява

04_MAD_Wormhole_Library_by_SAN

От студиото MAD Architects си я представят извън пределите на времето и пространството. По план ще се намира в парка Century като прозорците ѝ ще гледат към Хайнанския пролив на Южнокитайското море. Постройката ще е без груби и резки ъгли – плавният ѝ профил е изграден около голяма читалня, в която ще са разположени около 10 хил. тома. Ще има още регистратура, кафене, канцелария, както и заличка за специални гости.

Голяма част от сградата ще бъде изградена чрез 3D принтер, като в тавана ще бъдат изрязани отвори, които да пропускат естествената светлина. Електроинсталацията и другите потребни мрежи ще бъдат вградени в конструкцията, а интериорът на библиотеката ще е семпъл и скромен. Вратите и прозорците ще са в същия стил – заоблени и вмъкнати в пространството на стените.

Още едно от бижутата на библиотеката в Хайнан ще е нейната тераса с изглед към Южнокитайското море, което на практика ще се простира от двете страни на постройката и ще създава усещане за неконечност

bibl

Самото студио нарича своя проект Wormhole Library, което може би описва най-добре и формата на самото съоръжение. То ще е първото от бъдещ комплекс, състоящ се от седем сгради, като целта е развитието на района.

Протокът, върху който ще израсне Wormhole Library е широк 18 км. Иначе на острова се намира и град Хайкоу, който е дом за близо милион жители. В Хайнан се отглеждат памук, захарна тръстика, кафе, банани, камфорово дърво и каучукови култури. Wormhole Library обаче пренася местните в един нов свят.

Самият термин Wormhole или червеева дупка обозначава хипотетично образувание в пространството и времето, което свързва две точки. Съществуването им допуска Айнщайн в своята теория. Името е измислено от Джон Уилър през 1957 г.

Лира.бг по материали от interior.ru

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

ezgif.com-webp-to-jpg

Френска кибритена фабрика се прероди в библиотека

Навремето в халетата ѝ работели 500 души Предприятието отваря врати още през 1892 г. в …