Начало / Любопитно / Библиотека като от космоса ще заработи на остров Хайнан

Библиотека като от космоса ще заработи на остров Хайнан

Проектът впечатлява и изумява

04_MAD_Wormhole_Library_by_SAN

От студиото MAD Architects си я представят извън пределите на времето и пространството. По план ще се намира в парка Century като прозорците ѝ ще гледат към Хайнанския пролив на Южнокитайското море. Постройката ще е без груби и резки ъгли – плавният ѝ профил е изграден около голяма читалня, в която ще са разположени около 10 хил. тома. Ще има още регистратура, кафене, канцелария, както и заличка за специални гости.

Голяма част от сградата ще бъде изградена чрез 3D принтер, като в тавана ще бъдат изрязани отвори, които да пропускат естествената светлина. Електроинсталацията и другите потребни мрежи ще бъдат вградени в конструкцията, а интериорът на библиотеката ще е семпъл и скромен. Вратите и прозорците ще са в същия стил – заоблени и вмъкнати в пространството на стените.

Още едно от бижутата на библиотеката в Хайнан ще е нейната тераса с изглед към Южнокитайското море, което на практика ще се простира от двете страни на постройката и ще създава усещане за неконечност

bibl

Самото студио нарича своя проект Wormhole Library, което може би описва най-добре и формата на самото съоръжение. То ще е първото от бъдещ комплекс, състоящ се от седем сгради, като целта е развитието на района.

Протокът, върху който ще израсне Wormhole Library е широк 18 км. Иначе на острова се намира и град Хайкоу, който е дом за близо милион жители. В Хайнан се отглеждат памук, захарна тръстика, кафе, банани, камфорово дърво и каучукови култури. Wormhole Library обаче пренася местните в един нов свят.

Самият термин Wormhole или червеева дупка обозначава хипотетично образувание в пространството и времето, което свързва две точки. Съществуването им допуска Айнщайн в своята теория. Името е измислено от Джон Уилър през 1957 г.

Лира.бг по материали от interior.ru

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

hong-kong-banned-books

Цензурираха библиотеките в Хонконг

Четивата в полза на демокрацията вече липсват по рафтовете Решението е на органа, който управлява …