Начало / Свят / „Клементинум“ – най-красивата библиотека в света

„Клементинум“ – най-красивата библиотека в света

След като представи библиотеката на Тринити Колидж в Дъблин, екипът на lira.bg реши да продължи разходката си по най-прекрасните кътчета за читатели в света. Спирката ни този път е Прага. Наскоро сайтът boredpanda.com обяви Националната библиотека на Чехия за най-красивата библиотека в света. Тя се намира в близост до Карловия мост – в комплекса Клементинум.

Клементинум е построен през 1556 г., когато йезуитите пристигат в Бохемия. Те първо заживели в бившия доминикански манастир, но през 1653 г. започнали да разширяват комплекса. Реконструкциите продължили цели 170 години. В комплекса намерили място за училище, печатница, театър, аптека, религиозни сгради и библиотека. Сградата дължи колоритните си тавани на художника Ян Хибъл. През 1781 г. директорът на комплекса Карел Рафаел Унгар основал Библиотека Националис, в която събрал колекция от чешкоезична литература. През 1664 г. там основали университета „Карл Фердинанд“. През 1930 г. философският факултет на университета бил преместен и университетът бил превърнат в Национална библиотека. Днес библиотеката е дом на над 6 милиона документи и има регистрирани около 60 000 читатели. В нея, освен чешки книги, се съхраняват и текстове от Турция, Иран и Индия. През 2005 г. Националната библиотека на Чехия получава първата награда Jikji от програмата „Паметта на света“ на ЮНЕСКО.

Ето и малко снимки:


 

Прочетете още

Тетрадка на Кафка, в която писателят се е упражнявал по иврит

Архивите на Кафка ще са достъпни онлайн

Предсмъртното желание на писателя е да бъдат унищожени Информацията от Израелската национална библиотека повдига въпроса …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.