Начало / Читателски дневник / „Икабог“ на Дж. К. Роулинг безплатно на български език

„Икабог“ на Дж. К. Роулинг безплатно на български език

Писателката реши да подари приказката на семействата у нас и по целия свят заради ограниченията, наложени от Ковид-пандемията

„Икабог“ е подходяща за млади читатели на възраст между 7 и 11 години, но ще донесе удоволствие на цялото семейство, смята Джоан Роулинг.

epa05632893 British novelist, screenwriter and film producer, J.K. Rowling attends the European Premiere of 'Fantastic Beasts and Where Tto Find Them' at Leicester Square in London, Britain, 15 November 2016. The movie opens in British cinemas on 18 November. EPA/HAYOUNG JEON

Първата част от авторската версия на приказката „Икабог” от Дж. К. Роулинг ще се появи на български език на 18 август на сайта на „Егмонт“, които издават книгите ѝ за деца у нас.

„Икабог” е написана преди повече от 10 години и няма връзка с останалите творби на създателката на Хари Потър. Роулинг пише тази история като приказка, която да чете на децата си преди сън. Писателката решава да подари „Икабог” на семействата от цял свят заради ограниченията, наложени от пандемията.

Публикуването на цялата история ще се случи поетапно, като първите две глави от „Икабог“ в превод на Красимира Абаджиева ще се появят в сайта във вторник, 18 август, а всеки делничен ден до 2 октомври историята ще продължава с публикуване на нови части.

Написана с идеята да се чете на глас, приказката „Икабог“ е напълно самостоятелна история, чието действие се развива във въображаем свят. Дж. К. Роулинг се обръща към обичайните теми, които я вълнуват – за храбростта, приятелството, истината, загубите и изпитанията.

След като бъде публикувана онлайн на части, „Икабог“ ще се появи и като книжно издание през ноември 2020 г. в няколко държави, включително и в България. Дж. К. Роулинг ще дари всички приходи от авторските си права на проекти, подпомагащи засегнатите от Ковид-пандемията във Великобритания и по света.

Част от специалната инициатива е възможността децата да нарисуват сцени от приказката, а илюстрациите им да бъдат включени в българското издание през ноември. Издателство „Егмонт” ще избере 34 детски рисунки, които ще бъдат включени в световната селекция на детски творби по книгата.

Родителите и настойниците на деца на възраст от 7 до 13 г., които желаят рисунката на детето им да се превърне в част от новата книга на Дж. К. Роулинг, могат да прочетат условията на конкурса и подадат заявка за участие на българската уебстраница на „Икабог“. Формулярът ще бъде активиран след 12 ч. на 18 август, а конкурсът за илюстрация ще продължи до 9 октомври.

 

Материалът е от www.ploshtadslaveikov.com

Прочетете още

JK-Rowling_02-1

Дж. К. Роулинг продава по-малко заради своите изказвания

Интересът към книгите ѝ спадна с повече от 10% Причината за по-малкия интерес са всъщност …