Начало / Свят / Дж. К. Роулинг продава по-малко заради своите изказвания

Дж. К. Роулинг продава по-малко заради своите изказвания

Интересът към книгите ѝ спадна с повече от 10%

19xp-rowling-superJumbo

Причината за по-малкия интерес са всъщност думите ѝ за менструацията, които ѝ навлякоха обвинения в трансфобия. В опит да се пошегува с политически коректния език, популярната писателка се подигра в туитър с термина „хора, които менструират”. При това, тя вече има подобно прегрешение зад гърба си. Преди година създателката на Хари Потър защити жена, уволнена заради неглижирането на половата идентификация на свой колега. Тогава писателката написа, че всеки може да се определя както си иска, но не е редно някой да губи работата си, защото смята, че съществуват само два пола – мъже и жени.

Сега нещата се оплетоха още повече, след като опонентите на Роулинг ѝ заявиха в прав текст, че „небинарните идентичности също имат менструация„. Писателката отвърна остро, че полове все пак съществуват и е трудно да бъдат заличени. „Да казваш истината не е омраза”, подчерта тя.

Роулинг каза за себе си, че животът й е отредил да е жена и че уважава трансполовите хора

Роулинг каза за себе си, че животът ѝ е отредил да е жена и че уважава трансполовите хора и ще ги защити, ако някой ги дискриминира. В същото време обаче тя не мисли, че да заявиш, че си жена и да го защитиш може да е проява на ненавист.

Въпреки всичките обяснения пазарните резултати са истински шамар за нея. Докато продажбите на проза през юни нараснаха с 31,4%, при Роулинг беше отбелязан спад от почти 11%. Преди година в същия период продажбата на нейните книги се е увеличила с над 35%. Пазарният аналитик Кристин Маклийн коментира, че най-голям ръст при Роулинг тази година е през март, по време на пандемията от covid-19, когато родителите са купували повече тийн книги, че да има децата им какво да правят. Сегашната крива надолу обаче според Маклийн е в тясна зависимост с кампанията против Роулинг.

Лира.бг по материали от интернет

Прочетете още

g

Дж. К. Роулинг ядоса и лигата по куидич

Измисленият от нея спорт сменя името си в САЩ Известната писателка съгреши, заявявайки преди време, …