Начало / Класации / Други / Най-скъпите книги за всички времена

Най-скъпите книги за всички времена

Продажбата им обикновено е на публичен търг при мерки за сигурност

Колекционерите на книги са особена порода хора – при тях инстинктът е малко по-различен, отколкото при четящите. Колекционерът се съобразява със съвсем други неща и определено не държи придобивките си на нощното шкафче. Цифрите, които споменаваме, подсказват защо… Но ето топ 10 на най-скъпите книги за всички времена

10

10. „Първо фолио” на Шекспир – отпечатана през 1623-а, това е една от най-редките книги на света. Сбирката съдържа общо 36 пиеси на драматурга. Първоначално са отпечатани 750 екземпляра, като от тях се запазва само един. През 2001-а го купува Пол Алън от Майкрософт за 6,16 млн. долара. Преди четири години обаче е открит още един екземпляр от „Първо фолио” – на шотландския остров Бют.

9

9. „Кентърбърийски разкази” от Джефри Чосър – написани в края на 14. век. Запазени са 12 копия на оригиналния ръкопис, чиято цена е баснословна. За последно ценната книга се появява на търг през 1998-а. Става дума за бройка, продадена за няколко долара преди два века. Сега обаче цената ѝ достига 7,5 млн. долара.

8

8. „Птиците на Америка” – книга-албум в четири тома, създадена от американския художник натуралист Джон Джеймс Одюбон. Първото издание излиза в Единбург и Лондон – това са около 200 екземпляра, признати за шедьовър и обявени за библиографска рядкост. „Птиците на Америка” съдържа 435 илюстрации – сред тях и на вече изчезнали видове. Самият Одюбон ги рисувал винаги в естествените им местообиталища. Смята се, че сега съществуват 119 екземпляра от първото издание. Най-скъпо от тях е изтъргувана книгата, купена от лорд Хескет11,5 млн. долара.

7

7. Евангелиар на Хайнрих Лъв – създаден някъде през втората половина на 12. век по поръчка на самия Хайнрих Лъв, херцог на Саксония и Бавария. Стои в олтара на църквата в Санкт Блазиен и образец за изкуството в онези времена. Появява се на търг през 1983-а, като цената му в крайна сметка достига 11,7 млн. долара. Съхранява се в библиотека в немския град Волфенбютел.

6

6. Молитвената книга на Ротшилд – създадена от група творци в периода 1500-1520 г. Продадена през 1999 г. на търг за 13,4 млн. долара. Купува я един австралийски бизнесмен – Кери Стоукс, така че сега Молитвената книга на Ротшилд може да бъде видяна в Австралийската национална библиотека.

5

5. Масачузетски Псалтир – това е първата книга, отпечатана в САЩ. Излиза през 1640-а, като съдържа библейската книга Псалми, но в малко по-различна от английската версия. От първоначалните 1700 книги са запазени едва 11. Два екземпляра има и Протестантската църква, като през 2013-а решава да продаде единия, та да се погрижи добре за цялата си сбирка. Купува я Дейвид Рубенщайн, собственик на инвестиционна компания, за 14,165 млн. долара.

4

4. Евангелие Свети Кътбърт – става дума за най-старата запазена в Европа книга. Копие е на Евангелието на св. Йоан и се смята, че е създадена през 7. век. Положена е в ковчега на светеца, като е открита при преместването му в самото начало на 12. век. Британската библиотека купи евангелието след като събра пари от дарения – сумата достигна на търг 14,3 млн. долара.

3

3. Велика харта на свободите или Магна харта – подписана от крал Джон Безземни през 1215 г. До нас са достигнали четири копия от оригиналната харта. Едно от тях отива отново при Дейвид Рубенщайн, който предостави документа за безсрочно ползване на Националния архив на САЩ. Сумата е 21,2 млн. долара.

2

2. Лестърски кодекс – това са 18 пергаментови листа, изписани от двете страни и образуващи тетрадка от 72 страници. Върху тях Леонардо да Винчи записва своите опити, размишления и изследвания. Написана е с огледален шрифт, измислен от самия творец. Кодексът е купен от Бил Гейтс през 1994-а за 30,8 млн. долара. А самото име на труда идва от предишния му собственик – графа на Лестър Томас Коук.

1

1. Книга на Мормон – първо издание от 1830-а, написано на непознат език от Джозеф Смит. Самият той го определя като реформиран египетски. Оригиналната книга била вложена в основите на къща в Илинойс, но по-късно е унищожена при наводнение. Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни решава да купи през 2017-а печатарския ръкопис, който представлява преписано на ръка копие на оригинала. Притежаван дотогава от Реорганизирана църква на Исус Христос на светиите от последните дни, за него са платени 35 млн. долара, с което Книгата на Мормон става и най-скъпа за всички времена.

Лира.бг по материали от интернет

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …