Начало / Любопитно / Еротична книга отпреди осем века избегнала църковната анатема

Еротична книга отпреди осем века избегнала църковната анатема

„50 нюанса сиво” на Средновековието излиза още през 13. в.

kiss

Името на четивото е „Роман за Розата”, като е създадено от френския поет Гийом дьо Лорис. Самата творба е в стихове и пълна с алегории. Интересното е, че 40 години по-късно колега на Лорис решил да я допише. Жан дьо Мон обаче поразвалил добрия тон на Лорис и вместо да продължи да превъзнася любовта, я превръща в посмешище с помощта на цинични и непристойни подмятания.

„Роман за Розата” описва житейските странствания на млад рицар, който се озовава в прекрасна градина. Поразен от стрелата на Амур, той изпитва любов към пъпката на една роза, но се появяват Приветливостта, Опасността и Злоезичието, които се опитват да го вразумят – всяка по своя начин. Въпреки изтънчения стил, в творбата се явяват и някои еротични символи и сравнения. Точно заради тях „Роман за Розата” се сдобил с голяма слава и интереса на грамотните по онова време. Може да се каже, че породил и първата литературна критика – на Кристина дьо Пизан, смятана за първата жена-писател във френската история. Според нея „Роман за Розата” окарикатурявал жените и вулгаризирал образа им.

После Жан дьо Мон, както казахме, разширил книгата, като включил доста неприлични пасажи, посветени на манастирските порядки и безбрачието. Злъчни нападки имало и към жените и брака като такъв.

„Роман за Розата“ бил замислен като кодекс на благородната любов, но в крайна сметка остава в историята като доста неприлично четиво

https___bucketeer-e05bbc84-baa3-437e-9518-adb32be77984.s3.amazonaws.com_public_images_ec2096ab-118a-4f78-a39b-479004d12fa3_1002x886

За да стане „Роман за Розата” окончателно легенда, помогнала парижката художничка Жана дьо Монбасон. Нейните рисунки превърнали книгата в рядко срещано еротично зрелище, което красяло тайните кътове на много благороднически библиотеки.

Лира.бг по материали от интернет

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

lipinska-slob-foto

Бланка Липинска: Написах „365 дни“ за себе си

Авторката на „365 дни“ в едно откровено интервю  От „50 нюанса сиво“ досега не е …