Начало / България / Бургас избира думи за фасадата на новата библиотека

Бургас избира думи за фасадата на новата библиотека

Очаква се тя да започне да функционира догодина

orig

Сградата ще събере на едно място всички отдели на разпръснатата сега из града библиотека. Освен хранилища ще има читални, лекционни и кинозали. Очаква се новата библиотека да бъде „заселена” от общо 600 хил. тома.

Сега от Община Бургас запалиха въображението на бъдещите посетители, като помолиха бургазлии да измислят думички, които да бъдат изписани по стъклената фасада. Всеки можеше да изпрати кратко послание, като специално съдействие бе потърсено и от членовете на Бургаската писателска общност. Сред избраните от творците думички са например мир, състрадание, любов, светлина, духовност, бъднини и много други. Така бургазлии ще оставят духовен отпечатък и към следващите поколения, които ще се радват на хубава и функционална библиотека.

Сградата се строи на мястото на бившата Немска болница – преди това и училище, която за жалост беше напълно разрушена въпреки ценната си архитектура. Преобразен ще е и целият район покрай библиотеката.

Самата Регионална библиотека „П. К. Яворов” е най-голямата в Югоизточна България. Създадена е през 1888-а, като носи името на Яворов вече 42 години. Централният ѝ клон сега дели сграда с Археологическия музей на бургаския пешеходен булевард „Алеко Богориди”.

По материали от бургаски медии: Краси Проданов

Прочетете още

regiostars-2023-ceremony

Бургаската библиотека заслужи награда на публиката

Връчва се от 2008 г. REGIOSTARS, както се казва отличието, има за цел да покаже …