Начало / Без категория / Пет книги, които ще разширят погледа ни към реалността

Пет книги, които ще разширят погледа ни към реалността

Връщат посоката и желанието за живот

G4tCYe

Има книги, които говорят за морала – и други, посветени на здравето или пък на науката. Ние потърсихме обаче именно онези заглавия, в които се преплитат най-важните въпроси, за да извадят на показ точно кои сме и как живеем. Накратко, книги, постигнали целта си да ни обогатят духовно и да ни подскажат посока, в която да вървим. Потърсихме ги по регалите – ето ги сега и тук!

217238_b

„Книгата с отговора на всичко” Амит Госвами

Предлага целенасочен поглед към съзнанието ни, но пречупен през призмата на квантовата физика. Съчетава най-популярни схващания, разпространени на Изток, с тези от Запада. Самият автор е квантов физик и професор, като определено е човек с визия за бъдещето. Характерно за него е, че критикува материалистичната наука и смята, че е дошъл моментът да включим душата в разсъжденията си за устройството на всичко.

Професор Госвами е защитник на т. нар. science within consciousness. За основа на реалността счита не материята, а именно съзнанието. Пак то е основна съставна част и на самото ни съществуване в тяло. Много любопитни са разсъжденията на учения и по отношение на медицината, както и съветите му за това как да останем здрави.

5185739_b

„Нова земя” на Екхарт Толе

Ако се интересувате от това да развивате съзнанието си, да търсите смисъла на живота, да разплитате отношенията си с другите; ако духовното е по-важно за вас от религиозното, „Нова земя” сякаш е написана по поръчка. Екхарт Толе обяснява по страниците ѝ, че ако успеем да схванем механизма на егото и да го преодолеем, в живота ни ще се случат много промени. Единственото, което всъщност трябва да направим, е да станем осъзнати за своето его. Просто осъзнаването и егото трудно могат да съществуват заедно…

Крачка към това е простото разбиране, че в живота ни действа и някаква висша интелигентност, която надхвърля с много хитростта на егото. Екхарт Толе отива и по-надалеч, твърдейки че точно егото нарушава естественото пребиваване на човешкото тяло в здраве и удовлетвореност. Според него всеки от нас живее под напрежение, което не идва от външни фактори, ами от собствената му мисъл. Така че, за да се случи промяната, просто трябва да започнем от себе си. Първата крачка е проста според автора… Като наблюдаваме мислите и настроенията си.

205261_b

„Кратка история на почти всичко” от Бил Брайсън

Авторът е сред най-обичаните и най-продаваните в света – и няма никакво преувеличение в твърдението… В „Кратка история на почти всичко” ни води към най-интересните и най-важните въпроси, породени изобщо от съществуването ни. Показва как търси отговори на всички тях и науката. С любопитството на малко дете разказва и показва, че да разберем как така от Големия взрив сме се оказали жители на именно такава цивилизация като нашата.

Книгата е буквално не толкова за четене, колкото за изучаване. Резултатът е ясен – разширяване на хоризонта във всеки един смисъл. Защото по страниците на „Кратка история на почти всичко” има и геология, и химия, и физика, и биология, и палеонтология… А най-хубавото е, че отговорите на въпросите, които самите ние си задаваме, може и да са забавни! Но това подсказва и друго – умението на Брайсън да пише увлекателно, а заедно с това да дава на любопитния читател наистина (почти) всичко.

214286_b

„Безсмъртното съзнание” – Ервин Ласло и Антъни Пийк

Днешният свят се нуждае от повече духовност – казва на едно място Ервин Ласло, – не от религия.“ Нещата той обяснява така: духовността отразява собствените ни отношения с Вселената, докато религията е организирана активност, в която има система и йерархия. Сякаш като продължение на тия свои мисли, заедно с Антъни Пийк, предлага едно свръхсетивно пътуване по страниците на „Безсмъртното съзнание”.

Книгата прекрачва границите на живота и се отправяме към онова състояние, което сме склонни да дефинираме като безсмъртие. Двамата автори твърдят, че виждаме твърде малко от структурата на света ни – и подкрепят тезата си с много свидетелства. Показват всъщност, че безсмъртието в наши дни е научна парадигма и се възползват от достиженията на квантовата физика, неврологията и ред други сфери на познанието.

Дълбока трансформация на съзнанието и възприятията ни – това е целта на „Безсмъртното съзнание”. Защото дори един човек да осъзнае истината, това променя и вибрацията на Цялото.

218287_b

„Съзнанието като инстинкт” от Майкъл Газанига

Авторът е почитан като баща на невронауката – и затова „Съзнанието като инстинкт” буди допълнително любопитството ни. По страниците се опира на последните научни изследвания, за да очертае картината на човешкото съзнание. Газанига рисува мозъка като система от модули, които работят в синхрон. Затова и съзнанието се явява независим от тях инструмент, който е без свой собствен център и поради тази причина притежава способността да е навсякъде в пространството. Както го нарича авторът, то е просто инстинкт, раждаме се с него и то прави възможен живота.

Газанига прави истински пробив в работата си като невропсихолог, обяснявайки работата на двете полукълба. Сам се превръща в герой на книга – споменат е в романа на Станислав Лем „Мир на Земята”.

Вярваме, че макар и само пет, това са все книги, които могат да ни обогатят! Най-малкото, ще ни накарат да погледнем на много неща в дълбочина – пък и ще позволят да се почувстваме по-добре! Съзнанието и светът наоколо заслужават да отделим време в изучаването им. Така ще знаем повече и за себе си

Пет за душата и съзнанието от Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

eliott-reyna-kcT-7cirBEw-unsplash

Губим все повече концентрация при четене

Проблемът се наблюдава при малки и големи Книгата помага да успокоим мозъка и да го …