Начало / Свят / Дракула оживява за пореден път на голям екран

Дракула оживява за пореден път на голям екран

Подготвят нов филм по легендарната книга

unnamed

Брам Стокър издава романа си преди 123 години, като първата екранизация е още от 1921-а. Тогава Макс Шрек се изявява в ролята на страховития граф, а немият филм „Носферату – симфония на ужаса” се превръща в класика.

Сега режисьорката Карин Касама иска да преразкаже още веднъж на зрителите завладяващата история. Интересното е, че новина за нова екранна версия на книгата се появява веднъж на няколко години, като се редуват ту телевизионни проекти, ту такива за голям екран. Предпоследният филм например излиза преди шест години с участието на Люк Евънс. През 2017-а пък БиБиСи реши да създаде сериал от няколко епизода с дължина час и половина.

Карин Касама, която е начело на новия проект, стана известна и с Destroyer, в който преобрази до неузнаваемост самата Никол Кидман. Въпреки това режисьорката страда от липса на изразителен успех и се надява именно книгата на Брам Стокър да ѝ го донесе. Очаква се сценарият да бъде създаден от Мат Манфреди и Фил Хей, които и преди са работили с Касама.

За най-успешни екранизации по книгата се смятат филмът на Бела Лугоши от 1931-а с Тод Браунинг в главната роля, както и режисираният от Копола 61 години по-късно – в ролята на графа-вампир през 1992-а се появява самият Гари Олдман

Лира.бг по материали от интернет

Прочетете още

Disneys-Snow-White-1-e1698432109480

Латиноамериканската Снежанка – още проблеми и отложена премиера

Ще видим филмираната приказка през 2025-а Продукцията на „Дисни“, която представлява римейк на първия пълнометражен …