Начало / Свят / Чешки издатели даряват от печалбата си на книжарниците

Чешки издатели даряват от печалбата си на книжарниците

Малките се справят по-добре в кризата

Obchodní centrum Nová Karolina, vánoční nákupy, nákup, zákazník, dárek, dárky, Knihy Dobrovský, knihkupectví, nákupní horečka

Стани герой – Спаси книжарница“ се казва акцията, целяща да се превърне в живителна глътка въздух за чешките книжарници. Издателствата, които се включват в нея, даряват допълнителни суми на книготърговците от всяка продадена бройка. Инициативата касае общо 80 заглавия, за които се очаква да има голям интерес от страна на читателите.

Издателите помагат на книжарниците с фиксирана сума – 10 крони на продадена книга (малко повече от 70 ст.). Самата инициатива се провежда по идея на Съюза на чешките книжари и издатели. Има публикуван и списък с книжарниците, включени в „Стани герой – Спаси книжарница”.

Книжарниците имат нужда някой да им подаде ръка – казва маркетинговият директор на „Еуромедия Груп” Зденек Новак, – при това не само с по-висока търговска отстъпка, но най-вече с кампания, която трудно могат да осъществят сами. Такъв жест плюс повишена клиентска активност могат наистина да ги спасят.

Според данните на Съюза на чешките книжари и издатели в момента продажбите са средно на нива между 50 и 70% от обичайните цифри в този период на годината. Именно затова председателят на сдружението Мартин Вопенка поиска от министъра на финансите Алена Шилерова да освободи книгите от ДДС до края на следващата календарна година. От 2015-а насам ставката в сферата на книгоиздаването е 10%.

Без ДДС за книгите до края на следващата година, поискаха книжари и издатели в Чехия

Palác knih Luxor, knihkupectví, knihy, prodej

Големите книготърговци в Чехия страдат в момента от по-голям спад в продажбите, отколкото малките, казва самият Вопенка. Пример за това е една от най-силните вериги – „Луксор”. Още през март книжарниците преустановиха плащания към трети страни. Фирмата обаче не освободи нито един от своите служители, като мениджърите намалиха собствените си заплати. Редуциран беше и бюджета в сферата на маркетинга, като настъпиха промени и в издаването на заглавия със собственото лого на веригата. От конкурента „Космас” обаче отбелязват, че макар и оборотите да са по-ниски, „положението е по-добро, отколкото очаквахме”.

Спасителният пакет от мерки на Чешкото министерство на културата съдържа и средства за книгите. 20-те милиона крони (малко под 1,5 млн. лв.) обаче са предназначени само за издателите, но не и за книжарниците.

Лира.бг по материали от Aktuálně.cz

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

jarvis_56af79ca498e3d12df3423a6

Магически реализъм по чешки – признание получи Иржи Кратохвил

Писателят е познат и у нас 83-годишният Иржи Кратохвил е тазгодишният носител на Държавната награда …