Начало / Ревюта / Да поседнем на зелено с детска книга в ръка

Да поседнем на зелено с детска книга в ръка

Внимавайте какво ще настъпите, предупреждава Бардур Оскаршон

Bitkata

„Битката за хубавата трева”  (изд. „Дамян Яков“, превод Росица Цветанова, 32 стр.) препоръчваме и на малките, но защо не в прочит от големите. Нека видим какво се крие зад странното заглавие…

Сюжетът е простичък – той проследява битката между зайците и кучетата за хубавата трева. Ще кажете, какъв им е проблемът пък на тях…

Проблемът е, че зайците обичат да я пасат, а кучетата правят обикновено малко по-различни неща отгоре ѝ – при това, поне някои от тях, с един вдигнат крак. Точно тук се заформя големият сблъсък в „Битката за хубавата трева” – написана и нарисувана от Бардур Оскаршон.

Писателят от Фарьорските острови донякъде ни провокира с темата, най-малкото, кара и родителите да се замислят кое е благоприлично и какво трябва да виждат децата от света наоколо. Истината е, че те виждат всичко, така че едва ли някое куче в неблагопристойна поза ще им окаже лошо влияние. Напротив, най-много да се разсмеят.

Точно на смях избива и от „Битката за хубавата трева”. Авторът е познат на най-малките читатели със своята „Плоският заек”, а ето че зайци има и тук.

Все ни се струва, че точно зайците и кучетата – едни от най-често срещаните домашни любимци, са извикани на помощ от Бардур, за да възпита децата в това простичко нещо, любовта към животните.

Писателят е направо емблема за Фарьорските острови. Героите от неговите детски книжки са дори по пощенските марки там

brur-oskarsson-6df1c29a-0b30-4913-b9d2-f0fa5bb7033-resize-750

Ето, с такъв автор ви среща „Битката за хубавата трева”. Между другото, самият Бардур Оскаршон работи много с деца, така че изпробва сюжетите си директно. И очевидно знае какво вълнува и забавлява най-малките. Затова разгръщаме с доверие „Битката за хубавата трева”.

Текст Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

fotev

Архангелова задушница край паметника на Христо Фотев

Есента е създала прелестна картина, а поетът все така се взира в морето Христо Фотев …