Начало / Ревюта / Да поседнем на зелено с детска книга в ръка

Да поседнем на зелено с детска книга в ръка

Внимавайте какво ще настъпите, предупреждава Бардур Оскаршон

Bitkata

„Битката за хубавата трева”  (изд. „Дамян Яков“, превод Росица Цветанова, 32 стр.) препоръчваме и на малките, но защо не в прочит от големите. Нека видим какво се крие зад странното заглавие…

Сюжетът е простичък – той проследява битката между зайците и кучетата за хубавата трева. Ще кажете, какъв им е проблемът пък на тях…

Проблемът е, че зайците обичат да я пасат, а кучетата правят обикновено малко по-различни неща отгоре ѝ – при това, поне някои от тях, с един вдигнат крак. Точно тук се заформя големият сблъсък в „Битката за хубавата трева” – написана и нарисувана от Бардур Оскаршон.

Писателят от Фарьорските острови донякъде ни провокира с темата, най-малкото, кара и родителите да се замислят кое е благоприлично и какво трябва да виждат децата от света наоколо. Истината е, че те виждат всичко, така че едва ли някое куче в неблагопристойна поза ще им окаже лошо влияние. Напротив, най-много да се разсмеят.

Точно на смях избива и от „Битката за хубавата трева”. Авторът е познат на най-малките читатели със своята „Плоският заек”, а ето че зайци има и тук.

Все ни се струва, че точно зайците и кучетата – едни от най-често срещаните домашни любимци, са извикани на помощ от Бардур, за да възпита децата в това простичко нещо, любовта към животните.

Писателят е направо емблема за Фарьорските острови. Героите от неговите детски книжки са дори по пощенските марки там

brur-oskarsson-6df1c29a-0b30-4913-b9d2-f0fa5bb7033-resize-750

Ето, с такъв автор ви среща „Битката за хубавата трева”. Между другото, самият Бардур Оскаршон работи много с деца, така че изпробва сюжетите си директно. И очевидно знае какво вълнува и забавлява най-малките. Затова разгръщаме с доверие „Битката за хубавата трева”.

Текст Краси Проданов

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …