Начало / Любопитно / Нарекоха змия на герой от „Хари Потър”

Нарекоха змия на герой от „Хари Потър”

Новият вид е от семейство Отровници и ще се казва Салазар

1203072

Индийски учени, които откриха змията, се оказаха почитатели на поредицата за Хари Потър. Избраният герой е всъщност основател на един от четирите дома в училището за магия и вълшебство Хогуортс. Салазар Слидерин владее змийския език, така че името на новата отровница е точно на място!

Змията е символ и на дома Слидерин. Самият Салазар е създател на Стаята на тайните, паролата за която също трябва да се произнесе на змийски.

Латинското наименование на новооткритото студенокръвно е Trimeresurus salazar. В научното си съобщение индийските учени посочват, че в разговорния език змията може да бъде наричана Салазарова усойница. От същото семейство е например Храмовата куфия, която се среща предостатъчно из мочурищата и по бреговете на Виетнам, Индонезия, Тайланд и други азиатски страни. Досега от рода бяха познати 35 вида.

skynews-greta-thunberg-beetle_4815761

Наскоро беше открит и нов вид бръмбар – този път от британски учен. Меденото на цвят насекомо получи името Nelloptodes gretae и така беше кръстено на защитничката на климата Грета Тунберг. Бръмбърът е около милиметър, като няма нито очи, нито криле

Лира.бг по материали от Zoosystematics and Evolution

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Someone-Made-a-Flying-Magic-Broom-With-an-Electric-Unicycle

Летящите метли от „Хари Потър” станаха реалност

Бразилски дизайнер изобрети модела Става дума всъщност за електрически едноколки, които се сдобиват с такъв …