Начало / Любопитно / Нарекоха змия на герой от „Хари Потър”

Нарекоха змия на герой от „Хари Потър”

Новият вид е от семейство Отровници и ще се казва Салазар

1203072

Индийски учени, които откриха змията, се оказаха почитатели на поредицата за Хари Потър. Избраният герой е всъщност основател на един от четирите дома в училището за магия и вълшебство Хогуортс. Салазар Слидерин владее змийския език, така че името на новата отровница е точно на място!

Змията е символ и на дома Слидерин. Самият Салазар е създател на Стаята на тайните, паролата за която също трябва да се произнесе на змийски.

Латинското наименование на новооткритото студенокръвно е Trimeresurus salazar. В научното си съобщение индийските учени посочват, че в разговорния език змията може да бъде наричана Салазарова усойница. От същото семейство е например Храмовата куфия, която се среща предостатъчно из мочурищата и по бреговете на Виетнам, Индонезия, Тайланд и други азиатски страни. Досега от рода бяха познати 35 вида.

skynews-greta-thunberg-beetle_4815761

Наскоро беше открит и нов вид бръмбар – този път от британски учен. Меденото на цвят насекомо получи името Nelloptodes gretae и така беше кръстено на защитничката на климата Грета Тунберг. Бръмбърът е около милиметър, като няма нито очи, нито криле

Лира.бг по материали от Zoosystematics and Evolution

Прочетете още

maxresdefault

Пет впечатляващи факта за Дж. К. Роулинг

Създателката на Хари Потър издаде тази година и нова книга The Ink Black Heart е …