Начало / България / Александър Грозев написа историята на българското кино

Александър Грозев написа историята на българското кино

Известният кинокритик Александър Грозев събра в книга миналото на българското кино. Първата част на „Киното в България” обхваща периода 1897 – 1956 г.

Книгата е разделена на няколко части. В тях са анализирани много филми и е показана картината на превръщане на киното в елемент от националната културна идентичност. Включени са портрети на изтъкнати кинематографисти – режисьори, оператори, актьори, критици. Текстът е илюстриран с кадри от филми, документи и фотоси.

Проф. Александър Грозев е изтъкнат историк и теоретик на киното. Автор е на множество книги, изследвания и статии, свързани с историческия път на българското и световното кино. Преподавател е в Югозападния университет “Неофит Рилски” и НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. Изнасял е лекции в Германия, Русия, Полша, Украйна и САЩ. Има издадени книги в Русия и Великобритания, както и публикации в специализирани чужди издания. Многократно е участвал като член и председател на жури на големи международни и наши кинофестивали. През 1993 година е един от създателите и несменяем през годините художествен директор на фестивала “Любовта е лудост”. Бил е директор на Националния филмов център и представител на България в програмата “Медиа” и “Медиа плюс”.

„Киното в България“ тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …