Начало / Читателски дневник / Книги за гения на Леонардо

Книги за гения на Леонардо

Знаменитият изобретател и творец е роден преди 569 години

42f3aad1-leonardo-da-vinci

Обикновено казваме за него, че е първообраз на ренесансовия човек. Заедно с това изтъкваме най-знаменитите му творби – например, „Мона Лиза”. Покрай пандемията с коронавируса някои даже надянаха и на нейното лице маска…

Във всеки случай, Леонардо да Винчи е пример за отворен към света човек в една епоха, в която белите полета са били много. Ненапразно интересите му са на практика тема за обучение в половин дузина съвременни университети – като се започне от живопис и архитектура, мине се през анатомия и математика и се стигне до химия и дърводелство.

Всъщност точно това е тайната на понятието ренесансов човек – човек на духа, който е способен да вдъхне живот на всичко, до което се докосне. А с това свое умение Леонардо щеше да е за пример и днес!

Ето обаче няколко книги, които помагат да доразкрием лика му – всяка прибавя по нещо и обяснява защо името му е един от най-успешните кодове за успех и днес.

Дневниците на Леонардо изучава Уолтър Айзъксън

215702_bunnamed

Писателят е известен с майсторската интерпретация на икони от епохата на модерната култура като Стив Джобс или светила от миналия век – например Айнщайн. Умението му да създава интригуващи образи личи и тук, като книгата е нарекъл по най-логичния начин – просто „Леонардо да Винчи”.

Американският журналист пише биографии от 1986-а насам. Тази за Стив Джобс дори е екранизирана. Конкретно биографията на Леонардо е отпреди три години. Както казахме, авторът стъпва върху дневниците на гения, за да пресъздаде правдиво образа му. Показва и най-важните му качества – любознателност, умение да наблюдава света, в който живее, както и неуморна фантазия.

Атле Нес също е сред доказалите се биографи

222069_bsDoByzj3DM6uWxP7bxs2uJcs

Норвежкият автор подготвя книгата си в чест на 500-годишнината от смъртта на Леонардо да Винчи преди две години. Самият той пише и романи, но наред с това създава биографии предимно на художници. Посветил е книги на Мунк, а също и на Галилео Галилей.

Нес се захваща с книгата, след като попада случайно на гроба на Леонардо в кралския замък в Амбоаз, Франция. Впуска се в едно проучване на местата, на които е живял геният. И така създава пъзела на образа му. За книгата си използва и ръкописите на художника, като придава и нотка художественост на своята „Леонардо да Винчи”, което я прави изключително четивна и популярна.

Загадките на Леонардо побира книга

195950_bAn-early-example-of-exploded-views-by-Leonardo-da-Vinci-also-note-the-smaller

Ричард Улфрик Галънд ни представя ренесансовия гений от една друга интригуваща страна. Той събира на едно място всички главоблъсканици – например от инженерно естество, които се е опитал да разреши Леонардо в живота си. Загадките плюс разсъждения, кодовете правят „Леонардо да Винчи. Кодекс на загадките” книга, която и се чете, но и над която човек дълго да размишлява.

Галънд подготвя по същия начин книга между другото и за Тесла, а също и за Алиса, така че подходът му е наистина премислен и най-важното, позволява по-различен поглед към един или друг феномен. Във всеки случай, всички, които обичат четенето да е пълно с предизвикателства, ще са възхитени от работата му!

Кратък пътеводител за деца

218545_b5107575_b

„Кратки пътеводители в биографии забележителни“ – това е поредицата, в която е включена книгата на Изабел Томас, а тя е нещо средно между енциклопедия и комикс. Във всеки случай, децата вкъщи внезапно ще станат изобретатели, а покрай тях сигурно и доста татковци (пък и мами) ще се запалят на тема Леонардо!

Пъстрата и хубаво илюстрирана книжка учи какви са били основните таланти на Леонардо, пък и в какво е хвърлял силите си. Има и много игри, например с огледало, които правят пътешествието по страниците и в живота на гения още по-забавно и запомнящо се. А пък скиците на интересни изобретения съвсем ни спечелиха за създадената от Изабел Томас „Леонардо да Винчи“, в която илюстрациите са на Катя Спицер.

Малко мистерия в духа на Леонардо

218531_b4dc1bc3ea0b80fee413005daebd6ff86

Добавя я „Тайната библиотека на Леонардо” – роман от Франческо Фиорети, който смесва действителните факти и с порция фикция. Мистиката е на почит винаги когато се спомене средновековния гений – така и тук в центъра на събитията е тайна библиотека, но нали Леонардо на „ти” с всякакви загадки, така че появата му е добре дошла. Факт е, че Фиорети описва всичко това, което прави епохата на Ренесанса уникална! Удоволствие е чрез страниците на книгата да се озовеш пак в този свят!

Книги по стъпките на Леонардо събра Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

drag1

Огнедишащи книги за радост на най-малките

Всяко дете ще се зарадва, ако от корицата го гледа… дракон Почти митичните създания се …