Начало / Читателски дневник / Книги за гения на Леонардо

Книги за гения на Леонардо

Знаменитият изобретател и творец е роден преди 569 години

42f3aad1-leonardo-da-vinci

Обикновено казваме за него, че е първообраз на ренесансовия човек. Заедно с това изтъкваме най-знаменитите му творби – например, „Мона Лиза”. Покрай пандемията с коронавируса някои даже надянаха и на нейното лице маска…

Във всеки случай, Леонардо да Винчи е пример за отворен към света човек в една епоха, в която белите полета са били много. Ненапразно интересите му са на практика тема за обучение в половин дузина съвременни университети – като се започне от живопис и архитектура, мине се през анатомия и математика и се стигне до химия и дърводелство.

Всъщност точно това е тайната на понятието ренесансов човек – човек на духа, който е способен да вдъхне живот на всичко, до което се докосне. А с това свое умение Леонардо щеше да е за пример и днес!

Ето обаче няколко книги, които помагат да доразкрием лика му – всяка прибавя по нещо и обяснява защо името му е един от най-успешните кодове за успех и днес.

Дневниците на Леонардо изучава Уолтър Айзъксън

215702_bunnamed

Писателят е известен с майсторската интерпретация на икони от епохата на модерната култура като Стив Джобс или светила от миналия век – например Айнщайн. Умението му да създава интригуващи образи личи и тук, като книгата е нарекъл по най-логичния начин – просто „Леонардо да Винчи”.

Американският журналист пише биографии от 1986-а насам. Тази за Стив Джобс дори е екранизирана. Конкретно биографията на Леонардо е отпреди три години. Както казахме, авторът стъпва върху дневниците на гения, за да пресъздаде правдиво образа му. Показва и най-важните му качества – любознателност, умение да наблюдава света, в който живее, както и неуморна фантазия.

Атле Нес също е сред доказалите се биографи

222069_bsDoByzj3DM6uWxP7bxs2uJcs

Норвежкият автор подготвя книгата си в чест на 500-годишнината от смъртта на Леонардо да Винчи преди две години. Самият той пише и романи, но наред с това създава биографии предимно на художници. Посветил е книги на Мунк, а също и на Галилео Галилей.

Нес се захваща с книгата, след като попада случайно на гроба на Леонардо в кралския замък в Амбоаз, Франция. Впуска се в едно проучване на местата, на които е живял геният. И така създава пъзела на образа му. За книгата си използва и ръкописите на художника, като придава и нотка художественост на своята „Леонардо да Винчи”, което я прави изключително четивна и популярна.

Загадките на Леонардо побира книга

195950_bAn-early-example-of-exploded-views-by-Leonardo-da-Vinci-also-note-the-smaller

Ричард Улфрик Галънд ни представя ренесансовия гений от една друга интригуваща страна. Той събира на едно място всички главоблъсканици – например от инженерно естество, които се е опитал да разреши Леонардо в живота си. Загадките плюс разсъждения, кодовете правят „Леонардо да Винчи. Кодекс на загадките” книга, която и се чете, но и над която човек дълго да размишлява.

Галънд подготвя по същия начин книга между другото и за Тесла, а също и за Алиса, така че подходът му е наистина премислен и най-важното, позволява по-различен поглед към един или друг феномен. Във всеки случай, всички, които обичат четенето да е пълно с предизвикателства, ще са възхитени от работата му!

Кратък пътеводител за деца

218545_b5107575_b

„Кратки пътеводители в биографии забележителни“ – това е поредицата, в която е включена книгата на Изабел Томас, а тя е нещо средно между енциклопедия и комикс. Във всеки случай, децата вкъщи внезапно ще станат изобретатели, а покрай тях сигурно и доста татковци (пък и мами) ще се запалят на тема Леонардо!

Пъстрата и хубаво илюстрирана книжка учи какви са били основните таланти на Леонардо, пък и в какво е хвърлял силите си. Има и много игри, например с огледало, които правят пътешествието по страниците и в живота на гения още по-забавно и запомнящо се. А пък скиците на интересни изобретения съвсем ни спечелиха за създадената от Изабел Томас „Леонардо да Винчи“, в която илюстрациите са на Катя Спицер.

Малко мистерия в духа на Леонардо

218531_b4dc1bc3ea0b80fee413005daebd6ff86

Добавя я „Тайната библиотека на Леонардо” – роман от Франческо Фиорети, който смесва действителните факти и с порция фикция. Мистиката е на почит винаги когато се спомене средновековния гений – така и тук в центъра на събитията е тайна библиотека, но нали Леонардо на „ти” с всякакви загадки, така че появата му е добре дошла. Факт е, че Фиорети описва всичко това, което прави епохата на Ренесанса уникална! Удоволствие е чрез страниците на книгата да се озовеш пак в този свят!

Книги по стъпките на Леонардо събра Краси Проданов

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …