Начало / Критика / „Тунел през въздуха“ – кой ще разчете тази книга?

„Тунел през въздуха“ – кой ще разчете тази книга?

„Тунел през въздуха“ се появи на български и влезе в класациите на „Хеликон“ в началото на пандемията с COVID–19, когато световните борси отбелязаха срив, най-сериозния от 30 години насам, а хората, затворени по домовете си, започнаха да търсят причини – конспиративни и рационални, политически и медицински, за онова, което блокира света. Някои по-често решиха да отварят Библията.

william-delbert-gann-c61b1799-acf6-48b6-9da5-e65e794dbb3-resize-750Всичко това засяга книгата на Уилям Делбърт Ган. За запознати с начина на действие на борсите, името на този трейдър, сред най-големите играчи на Уолстрийт от началото на XX вeк, не е ново. Наричат го магьосник защото прогнозирал всички печеливши инвестиции на финансовите пазари, като твърдял, че прави изчисленията си благодарение на модели, заложени в свещените книги, древната математика, астрологията и т.н.

Дори кризата, която днес преживяваваме, той сигурно би обяснил с теорията си за циклите, чийто вдъхновител е пророк Йезекил. Според Уилям Ган има големи и малки цикли – от 1000, 500 и 100 години. В един от своите примери за съдбата на Европа споменава конкретно България:  “Върнем ли се 1000 години, ще открием достатъчно доказателства, че историята се повтаря през последните няколко години. През 917 г. Константинопол е обсаден от българите и войната продължава до 919 г. Знаем, че между 1914 г. и 1919 г. на голяма част от територията на Турция, а и в цяла Европа, се води война.

Ако се доверим на изчисленията му, сега е приблизителният край на нова за последното столетие криза и началото на друга, още по-лоша, каквато е била Голямата депресия.

Защо Уилям Ган пише „Тунел през въздуха“? Не да плаши, а да успокои. През 1927 г. този безспорно умен мъж, отличен борсов търговец, визионер, що се отнася до печалбите, ревностен баптист и любител на самолетите, събрал в един роман живота, който го вълнува.

tunnelthru_600x400

Необходимо е да надникнем в историята на САЩ, да оценим колко хитро е постъпил, издавайки подобна книга. Рожба на индустриализацията и типичен южняк от Тексас, той изглежда се е чувствал раздвоен. От една страна, дебнели крайните защитници на религията – протестантски пастори от съсловието, което го е възпитало. Те смятали, че ускореният прогрес в началото на XX в. заплашва ценностите на традиционното семейство и отричали теориите на Дарвин и Хърбърт Спенсър, защото са проводници на индивидуализма. От друга – личният предприемачески дух на Уилям Ган и успехите му на борсата доказвали на практика, че човек може сам да развива социалните си инстинкти, без да се осланя на общността.

Затова, като американец и патриот, той създал свое копие – героя на романа Робърт Гордън, човек, отдаден на Бога, но и способен да предвижда борсата, да воюва за родината си, да допринесе за нейния просперитет, да обезпечи сигурността й, като измисли тунел над Ню Йорк със самолети, захранвани от енергията на въздуха, и… да чака цял живот жената, която обича.223256_b

В предговора авторът казва, че книгата му не може да бъде разбрана от един прочит. Вярно е. Онези, които търсят висока литература, да не бъдат придирчиви, за тях има цитати от стихове и цели творби на забравени поети. Авантюристите ще видят фантастични идеи за машини, битки и стратегии. Мистиците ще тълкуват буквално библейските текстове, наслаждавайки се на прозренията на този Питагореец от XX век, който се е научил да управлява закономерностите в света. Моралистите ще оценят дидактичния стил. Търговците ще проследят сделките вътре. Романтичните души ще се възхитят на връзката на Робърт Гордън и скъпата му Мери. А за всички останали ще припомним част от фундамента, върху който стъпва „Тунел през въздуха“ – посланието на св. апостол Павел до коринтяни:

Любовта е дълготърпелива, пълна с благост, любовта не завижда, любовта се не превъзнася,
не се гордее, не безчинствува, не дири своето, не се сърди, зло не мисли, на неправда се не радва, а се радва на истина; всичко извинява, на всичко вярва, на всичко се надява, всичко претърпява.

Текст Людмила Еленкова

Прочетете още

228292_b

Вечните романтични истории – „Ема“

Роман забавен и проницателен „Ема“ на Джейн Остин излиза през 1815-а – историята на млада жена …