Начало / Любопитно / Старите книги са важни, колкото и новите

Старите книги са важни, колкото и новите

Успокояват ни, когато сме в труден момент

knihovna

Призивите на Мари Кондо да се отърваваме периодично от тях предизвикаха преди време вълна от негодувание. Самата тя е създателка на метод за подреждане и сортиране на вещите, така че да не живеем в безпорядък.

Разбира се, любителите на книгите са на друго мнение – и слава богу! Сега и австралийските социолози прибавят черно петно върху теорията на Мари, защото твърдят, че именно книгите – и старите, и новите, носят единствено позитиви.

При това влиянието им е повече от важно и по отношение на децата. Джоана Сайкора от Австралийския национален университет казва например, че децата, отраснали в дом с книги, са по-успешни от останалите. „Ако живеете в среда, в която родителите четат – отбелязва Джоана, – книгите се превръщат в част от вашата идентичност.

Затова е важно да се грижим за старите книги – те също прибавят нещо към онова, което сме. Самото им присъствие у дома вече е благодатно. Просто децата свикват да живеят с книгите. Подобен е ефектът на старите четива и върху самите нас. Грижата за библиотеката ни успокоява и ни кара да откриваме опорна точка в трудни моменти. Хубава терапия е дори това просто да разгръщаме книгите. Спомняме си герои или планираме да прочетем нещо – понякога ни връхлитат емоции за преживяното от нас самите. Новите книги свързваме с бъдещето, а старите – с устоите. И затова си заслужава да ги съхраняваме!

Вижте книгите, които оформиха съвременния свят, във виртуалния „Хеликон”
Лира.бг по материали от „Форбс”

Прочетете още

347256525_589376329985170_7922406676813797790_n

Деца стават супербиблиотекари в Русенската библиотека

Лятното приключение позволява малчуганите да натрупат много знания По традиция всяко лято в „Библиотечко” – …