Начало / Любопитно / Старите книги са важни, колкото и новите

Старите книги са важни, колкото и новите

Успокояват ни, когато сме в труден момент

knihovna

Призивите на Мари Кондо да се отърваваме периодично от тях предизвикаха преди време вълна от негодувание. Самата тя е създателка на метод за подреждане и сортиране на вещите, така че да не живеем в безпорядък.

Разбира се, любителите на книгите са на друго мнение – и слава богу! Сега и австралийските социолози прибавят черно петно върху теорията на Мари, защото твърдят, че именно книгите – и старите, и новите, носят единствено позитиви.

При това влиянието им е повече от важно и по отношение на децата. Джоана Сайкора от Австралийския национален университет казва например, че децата, отраснали в дом с книги, са по-успешни от останалите. „Ако живеете в среда, в която родителите четат – отбелязва Джоана, – книгите се превръщат в част от вашата идентичност.

Затова е важно да се грижим за старите книги – те също прибавят нещо към онова, което сме. Самото им присъствие у дома вече е благодатно. Просто децата свикват да живеят с книгите. Подобен е ефектът на старите четива и върху самите нас. Грижата за библиотеката ни успокоява и ни кара да откриваме опорна точка в трудни моменти. Хубава терапия е дори това просто да разгръщаме книгите. Спомняме си герои или планираме да прочетем нещо – понякога ни връхлитат емоции за преживяното от нас самите. Новите книги свързваме с бъдещето, а старите – с устоите. И затова си заслужава да ги съхраняваме!

Вижте книгите, които оформиха съвременния свят, във виртуалния „Хеликон”
Лира.бг по материали от „Форбс”

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

100817720_10217400370782021_5343752941943652352_n

Цвета Брестничка: „Дистанционното обучение показа недостатъците на образователната ни система”

Небивалици с букви предложи на най-малките нашата писателка и пътешественичка Майка на четири деца, Цвета …