Начало / Свят / Марио Варгас Льоса отказа шефско място в институт „Сервантес”

Марио Варгас Льоса отказа шефско място в институт „Сервантес”

Перуанският носител на Нобелова награда за 2010 г. Марио Варгас Льоса  (75) отхвърли предложение да ръководи връзките с медиите на испанския културен институт „Сервантес”, съобщи „Дер щандарт”.  Писателят е заявил, че ще продължи да работи с институцията, както през последните 16 години, но не иска да заема ръководно място.

Варгас Льоса има испанско гражданство, след като през 1993 г. напуска Перу, където е изгубил изборите за президент. За ръководния пост в институт „Сервантес” той е бил предложен на правителството лично от испанския крал Хуан Карлос.

Мадридският вестник „Ел паис” е цитирал източник, близък до писателя, според който Варгас Льоса е коментирал предлаганата му длъжност като несъвместима с литературните му занимания. През 1996 г. той отново е бил канен в ръководството на испанския културен институт, но пак е отказал с мотива, че би допринесъл повече за испанската култура, ако запази своята независимост и свободата си.

Институт „Сервантес” е основан преди 21 години с цел да  популяризира испанския език и култура по света. Има свои представителства в 44 държави.

Фото: en.wikipedia.org

Свързани заглавия
Марио Варгас Льоса е подложен на жестоки критики в Латинска Америка
100 хиляди броя на „Разказвачът” ще се раздават в Берлин и Виена
Найпол и Теру заровиха томахавката

Книги на Марио Варгас Льоса тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

eko

Цветелина Спиридонова: Намираме се сред океан от красота

Художничката показва на децата как да спасим моретата и океаните „Великото приключение на малкото китче …