Начало / Свят / Колекционер купи „Птиците на Америка” за 7,9 млн. долара

Колекционер купи „Птиците на Америка” за 7,9 млн. долара

Рядко първо издание на „Птиците на Америка” от Джон Джеймс Одюбон беше продадено на търг за 7,9 милиона долара, съобщи „Аризона Дейли Стар”. Така то се превърна в най-скъпата книга, подобрявайки собствения си рекорд, поставен през 2010 г. Тогава за илюстрованата творба на Одюбон наддаването достигна 7,3 млн. долара.

Търгът се проведе от аукционната къща „Кристис”. Очакванията бяха между 7 и 10 млн. долара. Купувачът е американски колекционер, който наддавал по телефона.

„Птиците на Америка” е всепризнат шедьовър в сферата на орнитологията. Творбата съдържа 435 картини на 497 вида птици, нарисувани на ръка от Одюбон. Между 1827 и 1838 г. са отпечатани 200 екземпляра. Днес съществуват 120, като 107 са притежание на институции, а останалите са в частни ръце. Разбира се, преиздадена книгата може да бъде купена от онлайн търговците и за по-малко от 100 долара.

Продаденото за 7,9 млн. долара копие е било притежание на четвъртия Дук на Портланд, който го е купил скоро след 1938 г. Тогава то е било придружено с 5-томна колекция, наречена „Биография на орнитологията”, отново дело на Одюбон.

Свързани заглавия
10 млн. долара за „Птиците на Америка”?

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

228638_b

„Учението на дон Хуан“ от Карлос Кастанеда – пътешествие на духа към истината

Култовото изследване на американския антрополог Карлос Кастанеда „Учението на дон Хуан“ се завърна по книжарниците …