Начало / Свят / Марио Варгас Льоса е подложен на жестоки критики в Латинска Америка

Марио Варгас Льоса е подложен на жестоки критики в Латинска Америка

Нобелистът подкрепя представител на радикалната левица



Льоса през 1990 г. като кандидат президент
Фото:en.wikipedia.org

Марио Варгас Льоса – нобеловият лауреат за литература за 2010 г., е подложен на остри критики не само в родината си Перу, а и в цяла Латинска Америка. Гневът на неговите почитатели е породен от откритата му подкрепа за Олянта Умала – един от кандидатите за президент на Перу.

Умала е бивш армейски офицер, политически обвързан с левицата и националистически настроените перуанци. Неговата мечта е възстановяването на Тауантинсуйо – някогашната империя на инките. А това може да стане като се обединят Перу и Боливия, които са държавите с най-много индианци на континента.

Критиците на Варгас припомнят неговата възраст и отговорност към хората по цял свят и му препоръчват да се въздържа от политически изяви. И двете кандидат-президентски кандидатури – на Умала и Кейко, дъщерята на бившия му политически противник Фухимори, са компрометирани. Но Варгас се надява експолковникът да повтори политиката на бившия бразилски президент Лула да Силва, който гравитира от лявото политическо пространство към центъра.

Льоса се кандидатира за президент на Перу през 1990 г. и губи изборите срещу Алберто Фухимори. Малко по-късно заминава за Испания и през 1993 г. получава испанско гражданство.

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …