Начало / Интервюта / Проф. Гордън Шефърд: Който пие вино, направо ще си падне от кеф – то е почти толкова полезно, колкото и книгите

Проф. Гордън Шефърд: Който пие вино, направо ще си падне от кеф – то е почти толкова полезно, колкото и книгите

1Няма майтап, нито е фейк новина. Гордън Шефърд, известен невробиолог от Йейл, пише в КНИГАТА си „Невроенология. Как мозъкът създава вкуса на виното”, че употребата му влияе по-добре на мозъка от слушането на музика или разгадаването на логически и математически задачи.

212574_bМозъкът играе решаваща роля в определянето на вкуса на виното, споделя той. Това може да се сравни с определянето на цветовете на заобикалящите ни обекти. Отделните нюанси са невидими за окото, докато то не срещне светлина. Едва когато това се случи, мозъкът започва да разпознава оттенъци.

Такъв е и случаят с виното. Молекулите му сами по себе си нямат вкус, но след като попаднат върху вкусовите ни рецептори, започват да стимулират работата на мозъка. Употребата на вино активира центровете в мозъка, които отговарят за вкуса и така развива най-важния орган в тялото ни.

215985_bВ труда си Шефърд излага тезата, че пиенето на вино е изключително сложен процес, който се състои от много елементи. В него се наблюдава начинът, по който преглъщаме, какво се случва с езика и неговите рецептори след консумацията на вино и как ароматът му влияе на носа ни.

„Не е вярно, че ние просто отпиваме глътка вино, а после нищо не се случва“, пояснява Шефърд в свое интервю за National Public Radio. Това е само част от поредица изследвания какво се случва с организма ни след употребата на различни видове алкохол.

9840541_bНе си мислете, че това ви дава право да започнете да надигате безгрижно чаша след чаша. Ключовата част от дейността се нарича „концентрирана дискриминация на вкуса на виното”, обяснява д-р Шепърд. Това означава, че мозъкът се напряга, когато сте активно ангажирани с дегустиране на вашата напитка. Ключовият момент е, че вкусовете, които възприемаме, не са в самата храна или напитка, а по-скоро са нещо, което мозъкът създава.

Също като при четенето на КНИГА, нали? Докато не започнем да я четем, тя е просто броширано снопче хартия.

„Молекулите в храната и виното нямат собствен вкус”, продължава професорът. „Нашите сетивни системи създават нашите възприятия за вкус.” Но това, което е различно по отношение на вкуса в сравнение с другите ни сетива, е, че участват твърде много телесни системи и сензори.

141739_bСензорите ни за аромат, които включват и вдишване и дишане са свързани. И сензорите ни за зрение са свързани, тъй като ние възприемаме как изглежда дадена храна или напитка. И сензорите за докосване, с които чувстваме в устата и езика си, също са свързани. Освен това различни мускулни и двигателни системи, като език, челюст, небце, гърло участват във физическия процес на самата дегустация, била тя професионална или любителска.

И така – полезен ли е алкохолът за мозъка ни? Определено. И тук – внимание. Къде е споделил своето научно откритие професорът от Йейл? В КНИГА, разбира се.

188537_bКакъв е изводът? Много просто – да комбинираме двете велики човешки изобретения, книгите и виното. С първото и да прекалим, не е страшно. С второто – по-умерено. Днес, когато сме си по домовете и виното е в хладилника или мазето, е само въпрос на отваряне на бутилката и сипване в чашата. Ако пък нямаме вкъщи, магазините са отворени.

162723_bМоже би смятате, че с книгите е по-трудно, защото книжарниците временно не работят? Нищо подобно. Виртуалната книжарница на „Хеликон” е без почивка на наше разположение. В момента там тече и промоция от 20 % за повече от 20 000 заглавия. Е, кажете, как да не си поръча човек някоя нова книга или такава, която отдавна си е набелязал, и с чаша искрящо вино в ръка да се отдаде на полета на мисълта и фантазията!

За да поръчате показаните тук книги и всички останали адресът е https://l.helikon.bg/.

Наздраве и приятно четене!

elderly-male-with-wine-reading-book_23-2148036726

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

drak02

Дракони в книжарницата – посрещаме китайската нова година

Тя ще продължи чак до 28 януари догодина Годината на Зеления дървен дракон ще е …