Начало / България / Казиченското сърце на „Хеликон” продължава да бие неуморно (и извънредно) за радост на четяща България

Казиченското сърце на „Хеликон” продължава да бие неуморно (и извънредно) за радост на четяща България

складСтотици издатели от цялата ни страна от години добре познават склада на „Хеликон” в софийското село Казичене. Или казано по-европейски – Логистичния център на фирмата. Практически без почивка оттук тръгва книжната им продукция до всяко населено място в България и до всеки дом на четящ българин. Благодарение на веригата „Хеликон” с 30-те ù книжарници и онлайн магазина https://l.helikon.bg/ в рамките на броени часове всеки ценител на книгата може да държи в ръце току-що излязлото заглавие или пропуснатия шедьовър на любимия си автор. И потънал във вълшебния свят на текста, неволно да забрави на кого дължи своята читателска нирвана.

стелажиЕто я кратката броеница от хората, принципно помогнали за това: автор-(преводач)-редактор-страньор-издател-печатар-спедитор-книжар-библиотекар… като малко преди края ù, разбира се, и ЕКИПЪТ ОТ КАЗИЧЕНЕ.

Калина, Ирина, Силвия1В тези усилни дни на усложнено общуване и физическа изолация Ваня, Ирина, Калина, Силвия, Яница, Стела, Диляна, Божидар, Борис (да не пропуснем Севда и Светла на телефоните в Бургас) са като сплотен взвод от медицински лица, грижещ се за нашето ДУХОВНО здраве. От сутрин до мрак те приемат онлайн поръчки, пакетират избраните от клиентите книги и ги откарват на спедиторските фирми. Оттам те стигат и до най-отдалечените ни, притихнали домове.

displayinlineУправителката Ваня Вълкова е строга по военному и стриктно следи за спазването на санитарните мерки. И е права. Една малка грешна стъпка – и всички си отиват вкъщи, а доставките секват. И то в момент, когато книжарниците на „Хеликон” са затворени, а хората са петимни да четат книги!

ДидиПрез това време търговският директор на „Хеликон” Стоил Панайотов, също с маска и ръкавици, координира дейността на фирмата с издателствата, предлага оферти, калкулира, преговаря, поема финансови рискове, с две думи – държи изкъсо всички важни дейности и дребни детайли, които до днес и през ум не му е минавало, че може да възникнат. Но това е животът – низ от изненади и предизвикателства. На който не му харесва, да си стои нероден!

0L7QsdGA0LDQsdC 0YLQutCwINC90LAg0L_QvtGA0YrRh9C60LguanBn - КопиеВсъщност не са нужни повече думи. (Може би само да напомним отново за 20-процентната отстъпка, с която сега всеки може да се сдобие с книга от близо 20 000 заглавия, налични в склада.) Екипът от Казичене, подобно на всички наши сънародници, които и днес, и утре ще са по своите работни места, знае, че на плещите им лежи отговорността социалният, икономическият и духовният живот в България да не замират. И скромно, но твърдо върши благородното си дело. Поклон и крепко здраве!

Калина1 - КопиеДа не забравим само Мечо и Гармонд! Двамата рошави членове на колектива са плътно до хората и книгите. Единствено ги мъчи дилемата – ако някой хванал го съклетът читател ги помоли срещу вкусен кокал да го разходят из кварталната му градинка, дали да се отзоват. Или да си стоят тук – верни на своето Казиченско семейство!

Гармонд1

 

Мечо1

До Казичене маскиран се разходи Иван Голев.

А снимките направи най-младата дама в екипа – Яница Панайотова.

 

Прочетете още

243684_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (26 февруари – 3 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Светулки зад решетките от Мира Добрева 2. Опасна сделка от Сара Маклейн 3. …