На фокус
Начало / Читателски дневник / Книгите по време на карантина

Книгите по време на карантина

Ето какво поръчват четящите за домашното си „изгнание“

ad5c84b0-fc47-11e9-bbdd-658975d9cc2c

Има един шеговит лозунг от близкото минало: „Да живее международното положение!“ Сетихме се за него, защото са интересни тенденциите в избора на книги покрай извънредното положение заради COVID-19. Няколко извода можем да направи на базата на това, което споделиха от „Хеликон“ – в израз на социална отговорност всъщност те затвориха врати, но виртуалната книжарница на „Хеликон“  работи на пълни обороти и има какво да ни каже.

219946_b

Групови нагласи по време на пандемия За да си обяснят психологическите им причини, хората отново започнаха да четат „Психология на тълпите“ от Густав Льобон, „Маси и власт“ на Елиас Канети, „Изкуството на войната“ от Сун Дзъ.

223076_b

Дистанцията иска центриране Не е изненада името на Наполеон Хил, в чиято книга „Да прецакаш дявола“, някои видяха начин да назоват злото. Той обикновено е в компанията на Дейл Карнеги, но се появиха и други тематични заглавия, породени от необходимостта да спазваме дистанция – „Как да прочетем човека като книга“Тялото. Наръчник за употреба“ на Бил Брайсън и „Силата на навиците“  на Чарлс Дюиг.

129310_b

Бум на конспиративните теории Независимо дали сме скептични, или вярваме, че COVID–19 е акция в полза на световния елит, факт е, че информацията в интернет е откъслечна и мнозина се довериха на доста по-подробните изложения на Ян Ван Хелсинг, Дейвид Айк, Джим Марс и Михаел Морис.

204077_b

Науката дава сигурност Израелският историк Ювал Ноа Харари изобщо не е излизал от орбитата на внимание, а сега читателите откриха и труда на психолога Джордан Питърсън „12 правила за живота – противотрова срещу хаоса“.

204741_b

Класика в ситуацията Нека пак отворим „1984“ и „Фермата на животните“ на Оруел. Те са особено актуални в момента заедно с „Любов по време на холера“ на Маркес, защото всеки днес изпитва чувството, че е герой на жестока антиутопия, в която трябва да си подбира думите, пътищата и… избранниците на сърцето.

223135_b

Новите книги Ревностни читатели, дето не изпускат последните попълнения на любимите си автори, поръчаха „Заветът“ на Добри Божилов и „Варшавски сенки“ на Стив Бери. Копнежът за романтика и спомените за Италия, каквато беше преди пандемията, пък накараха други да купят „Любов и джелато“ на Джена Еванс Уелч.

В книгите всичко е позволено – и разходките, и целувките, и празниците. Ако телата са блокирани, въображението не е. Дайте му простор, разхлабете възела на паниката, мислете за неща, които обичате, и четивото, което най-много им приляга, ще се появи.

Това е само малка част от избора в електронната книжарница на „Хеликон“.

До 17 април до 20 000 заглавия са с 20% отстъпка
Книгите подбра Людмила Еленкова

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия. Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

knihkupectví Kanzelsberger, znovuotevření, prodavačka, zákaznice, rouška, knihy---Shop with books, bookshop, customer, sales manager, face mask, Kanzelsberger

Чешки издатели даряват от печалбата си на книжарниците

Малките се справят по-добре в кризата „Стани герой – Спаси книжарница“ се казва акцията, целяща …