Начало / Свят / Клайв Къслър пое към последното си приключение

Клайв Къслър пое към последното си приключение

Писателят-авантюрист почина на 88

VQFYVIDIUJC3XPG4UMFKXX6IHU

Авторът на бестселъри живееше като героите си – ненапразно мнозина го наричаха „морския Индиана Джоунс”. Дебютът си прави едва на 42 – през 1973-а. Сам споделя много пъти пред медиите, че започнал да пише от скука, тъй като съпругата му поемала нощни смени в близкото полицейско управление.

Постепенно обаче Къслър изоставя работата си в рекламни агенции и се отдава единствено на писане. Отзивите са повече от положителни. В дългата си кариера създава над 80 романа, като книгите му са превеждани на повече от 40 езика, включително и български. Много от тях попадат и в списъка с бестселъри на „Ню Йорк Таймс”.

Роден в Илинойс, бъдещият писател прекарва няколко години в Корея по време на войната. Инженерските му познания си личат и в много от книгите, които създава. Още повече пък в тях се проявяват любовта му към приключенията. Къслър смело подменя познати исторически факти и забърква героите си в какви ли не каши. Това определено се харесва на публиката му, още повече, че писателят лично проучва терените, които стават поле за изява на героите му. Пътува из Скалистите планини, обикаля пустините, създава и екипаж от водолази. Благодарение на усилията му са открити повече от 60 потънали кораба, подводници и дори дирижабъл.

Това че сюжетите от книгите му оживяват го прави още по-популярен в света на литературата. Поредицата за морския инженер Дърк Пит например се състои от 25 романа. Героя си писателят кръщава на своя син.

Клайв Къслър създава повече от 80 романа, много от тях влизат в класацията на „Ню Йорк Таймс“

clive-cussler-lot-47-pb-dirk-pitt_1_02318a169e9522fe1bdef59c6358ce3e

Именно Клайв Къслър според мнозина подготвя почвата за появата на явления в съвременната литература като Джеймс Патерсън и Дан Браун. Той е първият, който смело манипулира фактите, за да придаде на сюжетите си уникална стойност.

Интересното е, че писателят включва семейството и самия себе си в книгите, които пише. Обикновено се появява в сюжетите като второстепенен герой, който помага на главния в най-належащия момент. Много от събитията пък се случват точно на рождения му ден – 15 юли.

Къслър е критикуван и заради високата си продуктивност, но в едно интервю самият той казва: „Никога не съм имал особено високо мнение за това, което пиша. Просто работа. Забавлявам читателите си. Сутрин ставам и сядам да пиша… Искам да е четивно. Харесва ми, когато има бърза размяна на реплики, описанията са кратки и е пълно с действие.

В плен на любовта си към хубавите машини, писателят събира автомобили – имуществото му се оценява на 120 млн. долара. Още преди смъртта му се знаеше, че в края на 2020-а ще излезе новата книга от поредицата „Досиетата „Орегон”. Всъщност последната им страница.

Портрет на писателя от Краси Проданов

Прочетете още

Васил-Левски-Цитати-1536x864

Аз Васил Лъвский в Карлово роден

За честните хора такава смърт, казва Апостола и сякаш рисува себе си Крилатите фрази, с …