Начало / Ревюта / Детска класика от Аржентина радва най-малките

Детска класика от Аржентина радва най-малките

Мафалда е културен феномен вече десетки години

222194_b

Рафтовете за детска литература в Хеликон посрещнаха една голяма хулиганка. Ако героите от книгите бяха от кръв и плът, сигурно щеше веднага да стане първа приятелка на Малкия Никола и дори Дръндьото. Това е тя, Мафалда – немирницата, по която въздишат аржентинските деца.

„Мафалда и семейството” е първият комикс за своенравното хлапе, което обаче изобщо не е случайно в света на литературата. Мафалда се превръща в барометър за случващото се в Аржентина – по детски тя коментира злободневните теми и може да се каже, че е харесвана еднакво и от децата, и от техните родители.

Мафалда е създадена от художника Хоакин Салвадор Лавадо Техон, който обаче искал да се разграничи от чичо си, също илюстратор, и затова избрал да се подписва с детския си прякор – Кино.

Самата Мафалда трябвало е да е част от рекламна кампания за електроуреди, но идеята се оказала крайно неуспешна – вместо да се отчайва, Кино започнал да рисува кратки комикси с немирното хлапе. И така от вестник на вестник и от списание на списание Мафалда заживяла свой собствен живот. Толкова се харесва, че дори през 1976-а е избрана за лице на Конвенцията за правата на детето от УНИЦЕФ.

„Мафалда и семейството” предлага много забавни моменти, посветени на това какви ги вършим вкъщи и как се отнасяме едни към други. Сигурно и заради това родителите се забавляват с образа на Кино точно колкото децата.

Една от характерните черти на Мафалда, която не бива да пропускаме – тя мрази супа! Така че от книжките на Кино има допълнителен ефект, аржентинските деца престават да ядат супа. Предупредени сте! И въпреки това Мафалда е чудесна за всяко дете.

Текст Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

368061179_556886696611665_8562263198646864642_n

Коледна класика проговори с римите на Мария Донева

Предпразничните дни са официално открити с тази книга „Нощта преди Коледа“ е истинска легенда – …