Начало / Критика / Тъмните подмоли на сърцето

Тъмните подмоли на сърцето

Cover-MTЮлия ПЕТКОВА

Понякога е достатъчно един човек да си спомни незначителна подробност, за да се разплете цяла история.

Навярно мнозина читатели са се изненадали от драматичното разказваческо амплоа на телевизионния водещ Греъм Нортън. И с право, защото той е блестящ комик, а дебютният му роман е всичко друго, но не и комедия. При това писането му се отличава с неимоверна ловкост, мрачна ирония и тънък психологизъм. Приветстваме и сполучливо подбраното заглавие на българското издание – „Мъртва точка“, оригиналното е „Holding“ – не грабва вниманието, затова и не успява да го задържи.

В ирландското селце Дънийн, където се развива действието, времето не тече, то се процежда. (Клаустрофобичната атмосфера напомня за „Вакантен пост“ на Дж. К. Роулинг!) Брид Риърдан се утешава с алкохол заради оскъдното внимание на съпруга си, г-жа Мийни се опитва да заглуши спомена за миналото, което всмуква мислите ù като бездънна яма, Ивлин Рос се терзае заради прахосаната си младост, а благодушният сержант Колинс (Пи Джей) се е превърнал в чревоугодник заради липсата на друга работа. На повърхността обаче всичко е спокойно.

Затова когато става ясно, че е разкрито тежко престъпление на територията на фермата на Бърк, превърната в строителна площадка от братята Флин, Мартин и Джон, селището изведнъж оживява. Човещинка, ще отбележите вие, зловещите новини са един вид развлечение, особено на забравено от Бога място.  Намереното тяло е на млад мъж на около 22 години, а официалната причина за смъртта е удар с тъп предмет по черепа. Оказва се, че трупът е заровен две-три десетилетия назад. Директно изникват два въпроса – дали наистина тялото е на многоухажвания от местните девойки Томи Бърк младши (всички подозрения водят натам) и кой би имал интерес от това жестоко убийство. В същото време Абигейл, втората от трите сестри Рос – стари моми с неостаряващи травми, твърди, че някога  е видяла как Томи Бърк се качва в автобуса и напуска града завинаги. Защото след това никой не го е виждал…

Докато специалистите се опитват да идентифицират трупа, в разследването се включва и Лайнъс Дън, но преди това си спечелва антипатията на сержант Пи Джей с клишето, че най-ужасните неща на този свят стават заради секс или заради пари. Малко по-късно са изровени други човешки кости. Този път на дете…

От вечнозелената истина, че „адът, това са другите“, през откровението, че някои бракове се взривяват, други агонизират, а трети просто рухват като ранено животно, чак до констатацията, че понякога е достатъчен един жест, за да се разгърне история, белязала цял един град, „Мъртва точка“ предлага изобилие от червени херинги. Не допускайте грешката обаче, да търсите паралел между телевизионния образ на Нортън и качествата му на писател – сами ще паднете в капан. Може би най-красноречив е Джон Бойн от Айриш Таймс, който пръв написа, че „Мъртва точка“ е един наистина солиден, автентичен дебют, решен като трилър, без излишна езикова ексцентричност, с умело и грижливо изградени образи.Във всеки случай, ако не знаете кой е авторът, никога няма да се досетите, че името му е Греъм Нортън!