Начало / Критика / „Невромантик” е футуристична аналогия на „1984”

„Невромантик” е футуристична аналогия на „1984”

Утвърждава се като класика в жанра и дава хляб за много филми и игри

new

Терминът киберпънк става все по-популярен с развитието на технологиите, а Уилям Гибсън ни разкрива значението на думата чрез дебютната си книга „Невромантик” (превод на Григор Гачев, изд. Intense, 416 стр.), за първи път издадена през 1984 г. Сигурно бихте си помислили че с новите технологии всичко би било по-просто и по-лесно, но напротив – в книгата ни е представена грубата истина за това как обществото е потиснато и наблюдавано от световни корпорации, а животът е безпощаден към грешките.

Хакерът-експерт Кейс не е сред късметлиите. След неуспешен и нелегален опит сам да си увеличи „заплатата” от своите наематели, те го наказват, като осакатяват нервната му система, разбивайки неговите шансове да се върне в киберпространството, което е вторият му дом. За Кейс това е по-зле, отколкото да бъде парализиран или убит. Той споделя съдбата на множество хора в дистопичния град Чиба, живеейки като скиталец без бъдеще. Всичко обаче се обръща наопаки след сблъсък с наемна убийца и нейното предложение – да бъде излекуван и да си възвърне достъпа до виртуалната реалност, но да следва заповеди с цел да се унищожи изкуствен интелект, преди да бъде развит напълно. Покрай дадените му задачи той се опитва да разкрие тайните на изкуствения интелект и да разбере истинската му цел. По време на пътуванията с новия си екип Кейс започва да се съмнява в кого да има доверие.

Илюстрирана от Емил Марков, в „Невромантик” авторът Уилям Гибсън описва подробно героите си и дистопичния свят, създавайки футуристична аналогия на „1984” от Джордж Оруел. Известни филми като „Матрицата”, „Блейд Рънър”, „Дух в броня”, а също така и видеоигри, черпят вдъхновение от „Невромантик”. Печелейки множество награди в областта на научна фантастика, сред които „Хюго” и „Небюла”, книгата се затвърждава като класика в жанра.

Ревю на Кристиян Атанасов
Авторът е книжар в бургаския „Хеликон“

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

243482_b

„Радвам се, че мама умря“ – разтърсваща изповед за жертвите, които правим

Написана искрено и с болка, от книгата все пак струи хумор Дженет Маккърди разказва съвсем …