Начало / Свят / Маргарет Атууд отново посегна към поезията

Маргарет Атууд отново посегна към поезията

Последните нейни стихове са от 2007-а

af77b8f9fa9f3d9eb5657ff692d59940

Славната писателка ще издаде наесен нова стихосбирка, която е нарекла Dearly. По думите на издателите ѝ, темите в нея са за отсъствието и края, за остаряването и онова, което е останало назад във времето.

Причината Атууд да твори отново в стихове е раздялата с нейния дългогодишен партньор Греъм Гибсън, който почина на 85 в Лондон миналата есен. По този повод авторката на „Разказът на прислужницата” написа: „Изживя прекрасно последните си седмици в живота и си тръгна, заобиколен от любов, приятелство и признание. Благодарни сме за мъдрия му, етичен и всеотдаен живот.

Двамата заживяват заедно в Торонто, Канада още през 70-те години на миналия век. Никога не сключват брак, макар че през 1976 г. се ражда дъщеря им.

Лондонските издатели на Маргарет Атууд пък изтъкват, че новата стихосбирка е „ту вълнуваща, ту игрива и мъдра”. По страниците ѝ авторката изследва „променящите се душа и тяло, а също и предметите за всекидневна употреба и ритуалите, които ни държат в настоящето”.

Герои в стихотворенията на Маргарет Атууд са вълколаци, сирени, извънземни, родени от сънищата, но и най-различни подобия на животни, споделящи засегнатата от човека околна среда.

Всяко стихотворение в Dearly е изпълнено с характерната за нея любознателност и  енергия – казва Беки Харди от издателството. – Книгата е пълна с радост, която раздвижва тялото и ума.

По договорка със своите издатели, Атууд ще изчете сама стихотворенията за аудиоверсията на книгата. Излизането ще съвпадне и с нейния 81-ви рожден ден.

marg

Първите нейни творби през 60-те на миналото столетие са именно стихотворения. Прави дебюта си преди 59 години. Първият ѝ роман излиза десетина години по-късно.

2019-а отбеляза голямото ѝ завръщане с продължението на „Разказът на прислужницата”. След като книгата се прероди и в телевизионен сериал, мнозина видяха в нея много прилики с ерата на Доналд Тръмп в американската политика. Вълната се пренесе и по улиците, като на редица места демонстранти избраха характерните дрехи на героите от книгата ѝ.

Критиката и читателите също я обичат. Преди три години Атууд спечели Наградата на немските книготърговци, последва наградата „Франц Кафка”, а преди броени месеци и „Букър” за The Testaments, продължението на „Разказът на прислужницата”.

Лира.бг по материали от изд. Chatto & Windus и „Гардиън”

Прочетете още

neda_antonova

Неда Антонова написа книга за „сътрудниците на Бога“

Новият ѝ роман изненадва Обичаната от много читатели писателка е известна със своите исторически мотиви …