Начало / Читателски дневник / 10 книги, по-ценни от аспирин

10 книги, по-ценни от аспирин

Идеите по страниците им помагат да сме здрави

read-cup-meal-food-produce-drink-920307-pxhere.com

Въпросът е дали не сме закъснели – да търсим помощ по средата на грипната ваканция. И тук обаче важи максимата, че каквото и да направим за собственото си здраве, никога не е късно! Защото ще дойде момент, в който ще видим резултатите…

Можем всъщност да подходим по два начина. Ако вече чувстваме някакъв проблем, е по-добре да посегнем към книга и съвет, които ни подсказват как да бъдем здрави. Много ценна е и другата възможност – просто да обогатим начина си на хранене, самото си всекидневие с ценна идея, избирайки книга, която помага да сме в добра форма.

Много известни умове препоръчват на първо място хармония в начина ни на живот, защото в чисто духовен план болестите идват тогава, когато започнем да се ядосваме или да пилеем силите си за маловажни неща. Две дами – Луиз Хей и Лиз Бурбо, са разработили например цяла картотека на болестите в зависимост от причините, които ги причиняват. Книги като „Излекувай тялото си” и „Слушай твоето тяло” подсказват колко е важно да имаме осъзнатост за процесите в нас.

Мъдростта на древна система като аюрведа пък Дийпак Чопра съчетава с модерното разбиране за духовност – и „Съвършеното здраве”, и други негови книги се превръщат в малки настолни четива, за да се разделим веднъж завинаги с болестите.

Ето ги обаче и тях – нашите 10, които при всяко положение ще ви дадат много повече от таблетката аспирин.

КНИГИ ЗА ПОВЕЧЕ ЗДРАВЕ

КНИГИ ЗА ПОВЕЧЕ ЗДРАВЕ

189106_b

„Зелени смути рецепти“ на Джей Джей Смит печели уважението ни, защото съдържа много практични елементи и на практика може да ни помогне веднага. Малко вдъхновение от наша страна, че да коригираме хранителния си режим, и ползите започват да се трупат!

217005_b

„Победа на ума над медицината“ от д-р Лиса Ранкин е енциклопедичен труд, който подсказва как функционира организмът. Механизмът на самолекуване е предмет на изучаване от страна на много учени, но тази книга по прекрасен начин е събрала най-важното. Четете я внимателно, за да схванете тънката логика, по която функционираме и самите ние. В резултат може би ще погледнете на антибиотиците с други очи.

201288_b

„Яж мазнини и отслабвай“ – съветът е на д-р Марк Хаймън, който предлага своята 21-дневна програма за хранене, енергизиране и детоксикация. Авторът става известен с въвеждането на нов термин, пеганизъм. Така влиза и под кожата на редица знаменитости, които се превръщат в най-добра реклама за подхода му.

216324_b

„Изцелителната сила на поста“ сигурно е най-древната рецепта за лечение – сега обаче Георги Жеков я осъвременява, като ѝ придава съвременно звучене. Обичаният автор предлага много конкретни примери, а и не изневерява на себе си, като показва как превръща теорията в практика в своя собствен живот.

6987792_b

„Болестта като път“ е книга за замисляне, но въпреки това болезнено вярна и истинна. Рюдигер Далке и Торвалд Детлефсен ни канят да преосмислим схващанията си за нашето състояние, когато ни е зле. А именно това е може би моментът, в който с ръка на сърцето ще си признаем, че техните заключение са валидни и за самите нас.

217992_b

„Чудото кокосово масло“ на Брус Файв обръща внимание върху нещо, което може лесно да се превърне в помощна терапия или в един от стълбовете на здравето ни въобще. Кокосовото масло е универсален продукт, който чудесно може да се погрижи за здравето и вътре в нас, пък и за външния ни вид. Авторът го изследва отдавна и определено има какво да ни каже и… покаже.

643212_b

„Ензимният фактор“ е любопитна книга от интригуващ специалист. Хироми Шиния описва значението на ензимите и подсказва проблемите, които съвременният човек си причинява сам. „Ключ към кода на живота“ нарича той чудодейния ензим, който тялото си произвежда само. И утъпква пътека, която да ни изведе до здравето.

214336_b

„Силата на дишането е голяма“ – показва и Свами Сарадананда в наистина полезната си книга. По-скоро обаче това е вече крачката нагоре, която правим, след като сме положили основите. Дишането е умение, способно да успокои ума и да ни центрира в тялото. За да започнем да усвояваме силата му обаче, е нужно вече да сме натрупали добра основа и да сме осъзнати за много други неща.

147637z

„Водата – натурално лекарство“ изтъква един проблем, за който се говори много напоследък. Съвременният човек просто не пие достатъчно вода. Д-р Батманжелидж подкрепя тази теория с цялостна концепция защо пиенето на вода е безценно. Много от нашите неразположения всъщност показват именно това… Тялото ни се нуждае от вода!

182866_b

„Йога календар ден след ден“ подсказва, че е хубаво да имаме своя собствена практика, чрез която да поддържаме добра форма и тонус. Йога е идеална според Прити Сата, защото ни освобождава от напрежението, което е сред основните причини да се разболяваме. Календарът на автора е стройна програма за всеки ден – от нас се иска волята да я следваме.

Бъдете в добра форма със специалната селекция на „Хеликон“.
Потърсете още и книгите, които показват как да бъдем здрави
Книги, по-ценни от аспирин, подбра Краси Проданов

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …