Начало / Читателски дневник / 10 книги, по-ценни от аспирин

10 книги, по-ценни от аспирин

Идеите по страниците им помагат да сме здрави

read-cup-meal-food-produce-drink-920307-pxhere.com

Въпросът е дали не сме закъснели – да търсим помощ по средата на грипната ваканция. И тук обаче важи максимата, че каквото и да направим за собственото си здраве, никога не е късно! Защото ще дойде момент, в който ще видим резултатите…

Можем всъщност да подходим по два начина. Ако вече чувстваме някакъв проблем, е по-добре да посегнем към книга и съвет, които ни подсказват как да бъдем здрави. Много ценна е и другата възможност – просто да обогатим начина си на хранене, самото си всекидневие с ценна идея, избирайки книга, която помага да сме в добра форма.

Много известни умове препоръчват на първо място хармония в начина ни на живот, защото в чисто духовен план болестите идват тогава, когато започнем да се ядосваме или да пилеем силите си за маловажни неща. Две дами – Луиз Хей и Лиз Бурбо, са разработили например цяла картотека на болестите в зависимост от причините, които ги причиняват. Книги като „Излекувай тялото си” и „Слушай твоето тяло” подсказват колко е важно да имаме осъзнатост за процесите в нас.

Мъдростта на древна система като аюрведа пък Дийпак Чопра съчетава с модерното разбиране за духовност – и „Съвършеното здраве”, и други негови книги се превръщат в малки настолни четива, за да се разделим веднъж завинаги с болестите.

Ето ги обаче и тях – нашите 10, които при всяко положение ще ви дадат много повече от таблетката аспирин.

КНИГИ ЗА ПОВЕЧЕ ЗДРАВЕ

КНИГИ ЗА ПОВЕЧЕ ЗДРАВЕ

189106_b

„Зелени смути рецепти“ на Джей Джей Смит печели уважението ни, защото съдържа много практични елементи и на практика може да ни помогне веднага. Малко вдъхновение от наша страна, че да коригираме хранителния си режим, и ползите започват да се трупат!

217005_b

„Победа на ума над медицината“ от д-р Лиса Ранкин е енциклопедичен труд, който подсказва как функционира организмът. Механизмът на самолекуване е предмет на изучаване от страна на много учени, но тази книга по прекрасен начин е събрала най-важното. Четете я внимателно, за да схванете тънката логика, по която функционираме и самите ние. В резултат може би ще погледнете на антибиотиците с други очи.

201288_b

„Яж мазнини и отслабвай“ – съветът е на д-р Марк Хаймън, който предлага своята 21-дневна програма за хранене, енергизиране и детоксикация. Авторът става известен с въвеждането на нов термин, пеганизъм. Така влиза и под кожата на редица знаменитости, които се превръщат в най-добра реклама за подхода му.

216324_b

„Изцелителната сила на поста“ сигурно е най-древната рецепта за лечение – сега обаче Георги Жеков я осъвременява, като ѝ придава съвременно звучене. Обичаният автор предлага много конкретни примери, а и не изневерява на себе си, като показва как превръща теорията в практика в своя собствен живот.

6987792_b

„Болестта като път“ е книга за замисляне, но въпреки това болезнено вярна и истинна. Рюдигер Далке и Торвалд Детлефсен ни канят да преосмислим схващанията си за нашето състояние, когато ни е зле. А именно това е може би моментът, в който с ръка на сърцето ще си признаем, че техните заключение са валидни и за самите нас.

217992_b

„Чудото кокосово масло“ на Брус Файв обръща внимание върху нещо, което може лесно да се превърне в помощна терапия или в един от стълбовете на здравето ни въобще. Кокосовото масло е универсален продукт, който чудесно може да се погрижи за здравето и вътре в нас, пък и за външния ни вид. Авторът го изследва отдавна и определено има какво да ни каже и… покаже.

643212_b

„Ензимният фактор“ е любопитна книга от интригуващ специалист. Хироми Шиния описва значението на ензимите и подсказва проблемите, които съвременният човек си причинява сам. „Ключ към кода на живота“ нарича той чудодейния ензим, който тялото си произвежда само. И утъпква пътека, която да ни изведе до здравето.

214336_b

„Силата на дишането е голяма“ – показва и Свами Сарадананда в наистина полезната си книга. По-скоро обаче това е вече крачката нагоре, която правим, след като сме положили основите. Дишането е умение, способно да успокои ума и да ни центрира в тялото. За да започнем да усвояваме силата му обаче, е нужно вече да сме натрупали добра основа и да сме осъзнати за много други неща.

147637z

„Водата – натурално лекарство“ изтъква един проблем, за който се говори много напоследък. Съвременният човек просто не пие достатъчно вода. Д-р Батманжелидж подкрепя тази теория с цялостна концепция защо пиенето на вода е безценно. Много от нашите неразположения всъщност показват именно това… Тялото ни се нуждае от вода!

182866_b

„Йога календар ден след ден“ подсказва, че е хубаво да имаме своя собствена практика, чрез която да поддържаме добра форма и тонус. Йога е идеална според Прити Сата, защото ни освобождава от напрежението, което е сред основните причини да се разболяваме. Календарът на автора е стройна програма за всеки ден – от нас се иска волята да я следваме.

Бъдете в добра форма със специалната селекция на „Хеликон“.
Потърсете още и книгите, които показват как да бъдем здрави
Книги, по-ценни от аспирин, подбра Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

uvodni

Любимите литературни герои

Малко от книгите, които ни карат да се влюбим в тях Попитахме ви точно това …