Начало / Свят / Излезе книга за трагичния живот на семейство Хемингуей

Излезе книга за трагичния живот на семейство Хемингуей

Нова документална книга хвърля светлина върху личните трагедии на Ърнест Хемингуей и неговите близки. „Лодката на Хемингуей: Всичко, което той е обичал в живота и е загубил” от Пол Хендриксън представя Папа като човек с много вътрешни терзания и комплекси, пише „Дейли мейл”. Децата на писателя не оправдали неговите очаквания. И тримата му сина (от две от четирите му съпруги) го разочаровали.

Известно е, че Хемингуей имал голямо влечение към риболова. Лодката си „Pilar” той наричал „единствената любов в живота”. Уменията му в риболова и в стрелбата с пушка били на високо ниво. Постоянно обаче завиждал, когато някой друг хванел по-голяма риба. Когато водел децата си за риба, те винаги се разболявали от морска болест.

Най-голямата мъка на Хемингуей бил най-малкият му син Грегъри, наричан Джиги. Джиги бил травестит от съвсем малък. Баща му го хванал да се облича в женски дрехи още като бил на 10. По-късно, на 19, той прекарал няколко дни в ареста, защото бил хванат да влиза в женската тоалетна в кино.
Хендриксън цитира спомени на Джиги, който описва отношенията си с баща си така: „Той имаше огромна нужда от син, който да се „справя добре”. Постоянно се чувствахме длъжни да правим неща, които да го накарат да ни обича. Патрик, брат ми, беше брилянтен, но баща ми разруши живота му. Знам все пак, че не е искал да ни нарани”.

Патрик станал ловец и гид в Африка. За известно време Джиги и Джак, най-голямото дете, се присъединили към американския флот. „Това беше затвор, на който баща ни се възхищаваше. Не изкарахме много там”, допълва Джиги.
Хемингуей обвинявал майката на Грегъри – Полин, че „покварила” сина им и не го възпитала по начин, подходящ за мъж. Полин също не била от обикновено семейство – сестра й била лесбийка, а по-късно и тя се превърнала в такава. Една нощ, след пореден скандал с Папа, тя колабирала, а по-късно починала в болницата. Същата нощ, в която Джиги бил арестуван. Писателят обвинил Джиги за смъртта й. Джиги обвинил баща си.
В следващите 50 години Грегъри имал доста колоритен живот. Той станал уважаван лекар, оженил се и имал 8 деца, но пък се превърнал в алкохолик и продължил да бъде транссексуален. Публикувал мемоари за живота на баща си през 1976 г. Починал в килия за жени, където бил затворен по обвинение в непристойно поведение.

В „Лодката на Хемингуей” е засегната и темата за самоубийството в семейството на писателя. Баща му и по-малкият му брат също се застреляли. Когато бил на върха на славата си, Хемингуей написал: „Много ми харесва животът. Ще ми бъде много трудно, когато трябва да се самоубия”. Самоубийството е основен въпрос в най-добрите му книги. В крайна сметка през 1961 г. писателят си теглил куршума с пушката си. Двамата с Джиги така и не успели да се помирят. Според Хендриксън в последните години от живота си писателят осъзнал защо синът му се превърнал в травестит.

Пол Хендриксън е автор на няколко документални книги през последните 20 години, сред които „Синовете на Мисисипи: Историята на една раса и нейното наследство”.

Свързани заглавия
Най-злополучните литературни двойки
Наздраве за прекрасния писател и бохем Ърнест Хемингуей
Ърнест Хемингуей – герой или страхливец?
10 известни самоубийства на писатели
Странните хобита на известните писатели

Книги от Хемингуей тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

246728883_1593745517631538_1290808390045525334_n

Декември е време за прегръдка и вълшебна история

Месецът е приказка, която сами пишем Годината си отива, а с това внезапно се присещаме …